Satelliittipuhelimet

Satelliittipuhelimet alueille, joissa GSM verkkoa ei ole tai kuuluvuus on huono

SATELLIITTIPUHELIMET

Satelliittipuhelimet GSM-verkon ulkopuolelle

Matkapuhelinten rinnalle on kehitetty satelliittipuhelintekniikka, joka mahdollistaa internet- ja puhelinyhteydet syrjäseuduille, merialuille ja sellaisiin paikkoihin, jossa GSM-verkkoja ei ole tai jossa verkko ei esim katastrofin tai liikakäytön takia ole tilapäisesti käytettävissä. Satelliittipuhelin on puhelin, joka käyttää maanpäällisten tukiasemien sijasta satelliittiyhteyttä. Satelliittipuhelin muodostaa yhteyden avaruuteen sijoitettuun satelliittiin, jolloin puhelinverkko saadaan myös sellaisille asumattomille seuduille, jonne GSM-tukiasemaverkon rakentaminen ei ole kannattavaa tai mahdollista. Satelliittipuhelimien yleisimpiä käyttäjiä ovat tällä hetkellä laivayhtiöt ja veneilijät, retkeilijät, lentäjät, teollisuus ja syrjäseuduilla asuvat.

Satelliittiverkko on toteutettu yleensä kolmijakoisesti: avaruusosasta, maa-asemista ja puhelimista. Avaruusosan satelliitit kommunikoivat keskenään ja maa-asemiin radiosignaalilla. Luotettava yhteys vaatii esteettömän näköyhteyden satelliitin ja puhelimen välille.

Satelliittipuhelin vaatii näköyhteyden satelliittiin

Satelliittipuhelinverkot käyttävät yhteyden muodostamiseen matalalla kiertäviä LEO-satelliitteja (Iridium, Globalstar) tai geostationaarisia satelliitteja (Thurya, Inmarsat). Geostationaarisia satelliitteja käyttävät järjestelmät vaativat täydellisen näkyvyyden satelliittiin, kun taas LEO-satelliitteja käyttävät järjestelmät sietävät esimerkiksi puiden aiheuttamia esteitä. Yleisesti voidaan kuitenkin sanoa, että satelliittipuhelimet vaativat suoran näköyhteyden satelliittiin ja siksi ne eivät yleensä toimi sisätiloissa tai ei edes välttämättä korkeiden talojen välissä ulkonakaan. Tyypillisesti satelliittilaitteita käytetään merellä ja sellaisilla alueilla missä ei ole gsm-verkkoa.

Satelliitinpuhelimella GSM-liittymään soittaminen ei ole yleensä hirveän kallista. Satelliittipuhelimesta toiseen satelliittipuhelimeen soittaessa hinta on kaksinkertainen, sillä se varaa kaksi kaistaa, ja soittaja maksaa kummankin kaistan käytöstä. 

Iridium, Thuraya vai Inmarsat

Valikoimissamme on tällä hetkellä kolmen eri valmistajan satelliittipuhelinmallia; Iridium, Inmarsat ja Thuraya. Kaikilla puhelimilla on omat hyvät ominaisuutensa ja omat parhaat kuuluvuusalueensa. Alla olevaan taulukkoon on koottu vertailun vuoksi muutamia puhelinten ominaisuuksia ja tietoa kuuluvuudesta. Autamme mielellämme oikean puhelimen valinnassa, ota rohkeasti yhteyttä!

Satelliittipuhelin Peittoalue ja kuuluvuus  Koko (cm)Paino (gr)Äänen-
 laatu
Akun kestoData-
 käyttö
ViestitPuhelut, hinnat
Iridium  9575Globaali 14x6x2,7247Vaatimaton<24hHuonoOkOk
Iridium Go Exec Globaali 12×8,2×3,3295Vaatimaton<12hOkOkOk
ThurayaEurooppa, Läntinen Venäjä, Afrikka Namibiaan asti, Aasia Intian taakse 12,8×5,3×2,6262Hyvä>80hHyväHyväOk
Inmarsat Globaali, poislukien navat 16,9×5,2×3,6279Hyvä>80hHuonoOkEdullinen

Iridium 9575

Iridium on toimiva puhelin haastavimpiin yhteysolosuhteisiin ja ainoa suosittelemamme valinta napa-alueille ja peitteisiin olosuhteisiin. Iridiumin 66 LEO- satelliittia tarjoavat korkealaatuisia ääni- ja datayhteyksiä planeetan koko pinnan yli, myös valtamerten, aavikoiden ja napa-alueiden yli. Lisätietoa Iridium 9575 puhelimesta tästä

Iridium satelliittipuhelin haastaviin olosuhteisiin


Iridium Go Exec

Iridium GO on kaikkialla toimiva puheyhteydellä varustettu satelliitimodemi haastaviin yhteysolosuhteisiin. Iridium Go on hyvä valinta napa-alueille ja peitteisiin olosuhteisiin; toimii lähes kaikkien maiden alueella ja ympäri meriä. Iridium Go on datanopeudeltaan hidas satelliittimodemi joka tarjoaa puheyhteyden ja kapeakaistaisen datayhteyden. Lisätietoa Iridium Go- laitteesta tästä

Iridium go satelliittilaite

Thuraya

Thuraya satelliittipuhelin on hyvä vaihtoehto kun halutaan taskukokoinen kosteudenkestävä puhelin joka pysyy melko hyvin verkossa myös kuljetusasennossa ollessaan. Thuraya puhelin toimii Thurayan omalla liittymällä tai normaalilla Elisan/Saunalahden GSM-liittymällä. Thuraya-puhelimissa voidaan siis käyttää myös Saunalahden tai Elisan sim-korttia jolloin omat puhelut seuraavat aina mukana. Lisätietoa Thuraya-satelliittipuhelimesta tästä

Thuraya satelliittipuhelin

Inmarsat

Inmarsatin IsatPhone on keskikokoinen satelliittipuhelin, jolla on hyvä kuuluvuus napa-alueita, vuoristoja ja pohjoisia vuonoja ja kuruja lukuunottamatta. Hyvä valinta tukikohtakäyttöön, puhelut ovat edullisia ja puheäänenlaatu on hyvä. Lisätietoa Inmarsat-satelliittipuhelimesta tästä

Inmarsat satelliittipuhelin

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Mikä satelliittipuhelinverkko on paras?

Iridium tarjoaa kattavimman maailmanlaajuisen satelliittiyhteyden, joka kattaa tehokkaasti koko planeetan 66 Low-Earth Orbiting (LEO) -satelliitin verkostolla. Esimerkiksi Inmarsat- ja Thuraya-puhelinten satelliittiyhteydet voivat toisinaan olla heikompia, ja käyttäjien on ehkä muutettava paikkaa saadakseen paremman signaalin, vuoristoisessa maastossa saattaa olla laajojakin alueita joissa Inmarsat ja Thuraya eivät toimi, maaston vaikutus on sitä voimakkaampi mitä lähempänä napoja ollaan. Iridiumin toiminta taasen paranee mitä lähempänä napoja ollaan. Datakäytössä valinta on vaikeampi.

Ovatko satelliittipuhelimet turvallisempia kuin GSM-puhelimet?

Ei merkittävästi. Myös satelliittipuhelimen signaalia voidaan kuunnella ja paikantaa. Lisäksi lupaehtojensa mukaisesti satelliittipuhelinoperaattorit joutuvat antamaan viranomaisille tietoja kuten muutkin puhelinoperaattorit. Kryptattu viestiliikenne on ainoa joka takaa suojauksen oli kysymys sitten GSM tai satelliittiverkosta.

Mikä voi estää satelliittisignaalin?

Satelliittipuhelimen antenni tarvitsee aina selkeän näköyhteyden satelliittiin. Telineet, rakennukset, seinät ja jopa puut, jotka estävät näkyviiden satelliittiin, voivat aiheuttaa häiriöitä. Myös huono sää, kuten esimerkiksi rankkasade voi vaikuttaa satelliittisignaaliin.

Onko satelliitti-WiFi hyvä?

Satelliittiinternet on erinomainen tapa saada WiFi jos asut maaseudulla tai syrjäisellä alueella, jossa GSM verkkoa ei ole. Kustannussyistä ainoa varteenotettava vaihtoehto Suomessa on Starlink. Inmarsatin ja Iridiumin veloitus on aina datamäärään perustuvaa joten merkittävä wifi-käyttö tulisi todella kalliiksi.

Voinko lähettää sähköposteja satelliittipuhelimella?

Kyllä. OCENS satelliittipuhelinsähköpostipalvelu mahdollistaa sähköpostin lähettämisen ja vastaanottamisen kustannustehokkaasti satelliittipuhelimesi kautta. On myös muita palveluntarjoajia. Nopeampien satellittimodemien kautta voi käyttää normaalia omaa sähköpostia.

Voko satelliittipuhelimesta lähettää tekstiviestejä ?

Kyllä, satelliittipuhelimista voidaan lähettää ja siihen voidaan vastaanottaa tekstiviestejä tuon satelliittiverkon sisällä. Viestin lähetys satelliittipuhelimesta GSM verkkoon toimii kohtalaisesti mutta siihen ei voi luottaa. GSM verkosta satelliittiverkkoon ei yleensä viestit mene perille. Satelliittipuhelimiin voi lähettää ilmaiseksi tekstiviestejä useimpien satelliittipuhelinoperaattoreiden web-sivujen kautta.

Toimiiko 5G satelliitin kautta?

Ei vielä. Matalan kiertotason satelliitit tulevat olemaan avainasemassa 5G-matkapuhelinverkkojen laajentamisessa satelliittien avulla merelle ja muille syrjäisille alueille, joita pienet soluverkot eivät kata. Loppukäyttäjälle satelliitit tarjoavat 5G-palvelujen saumattoman laajentamisen kaupungista lentokoneisiin, risteilyaluksiin ja muihin ajoneuvoihin syrjäisillä paikoilla.

Käyttävätkö satelliittipuhelimet SIM-kortteja?

Kyllä, satelliittipuhelimet käyttävät SIM-kortteja. Aivan kuten tavallinen maanpäällinen matkapuhelintekniikkakin toimii, myös satelliittipuhelimet käyttävät SIM-korttia henkilökohtaisten tietojen ja muiden laitteellesi ominaisten digitaalisten tietojen siirtämiseen. Satelliittipuhelimet vaativat kukin verkko oman liittymänsä ja sim korttinsa. Poikkeuksena Thuraya jonka puhelin toimii Elisan laskutettavalla liittymällä varustulla Elisan sim-kortilla

Voiko satelliittipuhelinta käyttää hotspotina?

Vain Thuraya X5 satelliittipuhelin tarjoaa hotspot ominaisuden. Satelliittipuolella on tyypillisempiä niin sanotut Bring your own device-laitteet joiden wlan verkkoon voi liittää oman puhelimen jolloin voi käyttää dataa ja soittaa. Nämä laitteet eivät kuitenkaan ole satelliittikäsipuhelimia vaan noin kilon painoisia modemeja. Laitteita ovat mm. Iridium Go Exec ja Inmarsat verkon Cobham Explorer 510.

Olen ostamassa Garming GPSMAP 67i:tä. Millainen liittymä tulisi ostaa, että saa viikoksi inReach viestinnän käyttöön? Toimiiko kaikki laitteen muut toiminnot samalla Iridium liittymällä?

Garminin laitteisiin tehdään liittymäsopimus Garminin kautta. https://discover.garmin.com/fi-FI/inreach/personal/ Maksu luottokortilla. Kaikki toiminnallisuudet toimivat mutta hinnoittelussa ja tracking nopeudessa on eroja. Peruskäytössä riittää edullisin liittymä.