Satelliittilaitesuositukset lappiin

Sateliittilaitteet toimivat myös lapissa. kelkkailijan hätävaruste tunturiin!

SATELLIITTILAITTEET LAPPIIN


Tälle sivulle on koottu suosituksia Lapissa kulkeville retkeilijöille vapaa-aikaan ja laitesuosituksia vaativampaan työkäyttöön. Suositukset pätevät pääosin myös muilla alueilla mutta Lappi on kuuluvuuden kannalta erityisen vaativa alue.

Lisätietoa ja suosituksia esimerkiksi veneilijäille ja retkeilijöille soveltuvista laitteista välilehdellä laitesuositukset ja asiakkaiden käyttökokemuksia

Turvalaite yksin vaeltajalle tai yksin työskentelevälle

Oletusksena on käyttötarve, jolloin henkilö voi hädän tullen tai muuten tarvittaessa pyytää apua. Ei tarvetta ottaa puheluja vastaan tai soittaa. On päiviä GSM-verkon tavoittamattomissa.

 • InReach satelliittiviestin. Paikannetun apua- tai hätäviestin saa lähtemään InReachilla helposti paikasta kuin paikasta. Myös vapaamuotoiset viestit kulkevat hyvin puhelimiin ja sähköpostiin. Sääennusteen saa suoraan laitteeseen.

Työporukalle tai yksin työskentelevälle turvalaitteeksi puhelinyhteydellä

Oletusksena on käyttötarve, jolloin henkilö voi hädän tullen tai muuten tarvittaessa pyytää apua muilta ryhmän jäseniltä tai muualta. Sähköpostien ja pikaviestien toivotaan tavoittavan melko hyvin.

 • InReach satelliittiviestin (Garmin GPS map 66i)  tai pienempi InReach mini 2. Paikannetun apua- tai hätäviestin saa lähtemään InReachilla helposti paikasta kuin paikasta. Viestin saa myös toiselle ryhmän jäsenelle suoraan.
 • Iridium 9575 satelliittipuhelin

Satunnainen GSM:n verkon ulkopuolella kävijä

Oletuksena on käyttäjä, joka pääosin pysyy GSM:n alueella, mutta esim. moottorikelkkaillessa liikkuu alueilla joissa ei GSM:ää.

 • InReach satelliittiviestin. Paikannetun apua- tai hätäviestin saa lähtemään InReachilla helposti paikasta kuin paikasta. Vuosimaksu on edullinen. Laitteesta voi lähettää vapaamuotoisia viestejä GSM-puhelimiin ja sähköpostiin. Laitteeseen voi lähettää viestejä web-sivuilta.

Liikkuva työ ja yhteydenpidon tarvetta kaikkialta kairasta

Oletuksena on käyttäjä, joka liikkuu maastossa ja on usein GSM verkon ulkopuolella. Puheluja pitää pystyä soittamaan ja vastaanottamaan paikasta kuin paikasta. Esimerkkinä voisi olla pelastuslaitoksen maastopartio.

 • Iridium 9575 ja virtalähde. Paras mahdollinen tavoitettavuus. Soitot onnistuvat paikasta kuin paikasta ja puhelut tulevat myös puhelimen suuntaan luotettavasti. Iridiumista voi lähettää myös paikannetun hätäviestin. Tekstiviesti-kopio sähköpostin alusta saatavissa suoraan puhelimeen.Käyttäjälle joka liikkuu ilman virtaa antavaa kulkuvälinettä virtalähteiksi aurinkokenno ja polttokennovirtalähde.

Tilapäinen tukikohta GSM verkon ulkopuolella

Oletuksena on kiinteä tukikohta GSM verkon ulkopuolisella alueella, jossa sähköä saadaan aurinkokennosta tai generaattorista. Tarve soittaa ja vastaanottaa puheluja. Toisinaan tarve käyttää myös sähköpostia ja internetyhteyttä.

 • Thuraya XT pro. Thuraya kiinteä asennussarja (Fixed docking unit), DECT langaton puhelin kytkettynä Thurayaan ja Thurayan laskutettava liittymä jossa GmPRS-pakettidata. Erittäin luotettava tavoitettavuus sisätiloissa ja pihan alueella. Kohtuuhintaiset soitot sekä ulos että sisäänpäin suunnassa. Pakettidatalla sähköposti tulee helposti ja webin käyttökin onnistuu. Puhelimen voi ottaa taskuun kun lähtee liikkeelle tukikohdasta
 • Vaihtoehtoisesti Inmarsat Bgan, esim Cobham explorer 510.
 • Paikoissa joissa Thuraya tai Inmarsat ei toimi maastoesteista johtuen on ratkaisu Iridium Go – soitot ja sähköposti käyttäen omaa älypuhelinta tai tablettia.
 • Yksinolijalle InReach tai Inreach Mini 2 satelliittiviestin vyölle pysyvästi. InReachilla paikannetun apua- tai hätäviestin saa lähtemään helposti paikasta kuin paikasta.

Pysyvä tietotekniikka ja puheluiden tarve GSM:n ulkopuolella

Ratkaisuvaihdot tarpeen mukaan. Vaihtoehtoja esimerkiksi:

 • Vaikeisiin maasto-olosuhteisiin Iridum Certus 100, 200 tai 700
 • Jos näkyvyys etelään on esteetön niin myös Inmarsat Bgan mahdollinen
 • Satelliittidata lautasantennilla