Modeemit ja datayhteydet

Satelliittimodeemit ja datayhteydet tarjoaa Savantum Oy

SATELLIITTIMODEEMIT JA DATAYHTEYDET

Satelliittimodeemit ja datayhteydet mahdollistavat tiedonsiirron merillä ja mantereen syrjäisimmissäkin kolkissa, joissa ei ole GSM-verkkoa saatavilla.

Monta vaihtoehtoa datasiirtoon

Dataliikenne, siirtonopeudet ja hinnat vaihtelevat satelliittilaiteilla suuresti riippuen yhteydestä ja laiteratkaisuista. Vaihtoehtoina ovat esimerkiksi erittäin hidas Iridium yhteys, hidas Thuraya piirikytkentäinen yhteys, perusmodeminopeuksinen Thuraya pakettidata ja laajakaistanopeuksinen Inmarsat BGAN/Fleet data/Iridium OpenPort. 

Satelliittipuhelin Peittoalue ja kuuluvuusKoko (cm)Paino (gr)NopeusPuhelut/ Viestit  WEBSähköposti
Iridium Go Exec Globaali1,4×8,3×3,2295hidasok/osineimahdollinen
Iridium Certus
Inmarsat BGAN Explorer 300 Globaali, poislukien navat. Maastoesteet haittaavat kuuluvuutta16.8×21.7×5.21400nopeaok/okokok

Yleistä datankäytöstä satelliittipuhelimella

Tämä ohjeistus koskee kaikkea datakäyttöä Thurayan, Inmarsatin ja Iridiumin verkoissa.

Monet päätelaitteet (Tabletit, älypuhelimet, PC:t, Macit) on asetettu synkronoimaan tietoja automaattisesti. Käytettäessä datayhteyttä satelliitin kautta voi rajoittaa laitteen käyttämää dataa poistamalla esimerkiksi automaattisen tietojen synkronoinnin käytöstä. Tällöin kaista jää sille sovellukselle, esim. sähköposti, jota todella haluataan käyttää.Joissain puhelimissa voidaan valita mitkä Wlan yhteydet määritellään rajoitetuiksi / maksullisiksi. Näin määritellyn yhteyden kautta rajoitetaan ylimääräisen datan käyttöä.

Androidin Play kaupan asetuksissa kannattaa käydä poistamassa ohjelmien automaattinen päivitys.

Sähköposti kannattaa käyttää sähköpostiohjelman kautta – ei web-käyttöliittymällä. Protokollaksi sähköpostiohjelmaan kannattaa valita POP3 – se kuluttaa dataa huomattavasti vähemmän kuin IMAP-protokolla. Mutta kyllä IMAP-kin toimii – web käyttöliittymä ei käytännössä toimi tai on äärimmäisen hidas.

Sähköpostiohjelmassa kannattaa rajoittaa minkä kokoiset viestit haetaan – jos se on ohjelmassa mahdollista.
Selaimeksi suosittelemme Operaa jossa on mahdollista laittaa päälle tietoja kompressoiva Turbo-tila. Operan asetuksissa on mahdollista myös estää kaikkien kuvien tulo Turbo-tilassa. Suosittelemme sitä.

Pikaviestiohjelmista olemme testanneet Androidin Telegram-ohjelmaa joka toimii kaikilla yleisillä käyttäjärjestelmillä – ei vain puhelimissa kuten suosittu Whats’up

Noudattamalla yllämainittuja rajoitusasetuksia voidaan, kokemuksemme mukaan, rajoittaa ylimääräisen datan käyttö  hyvin pieneksi. Toisaalta jos rajoituksia ei käytetä niin käyttökokemus kärsii kun kapeaa kaistaa käyttää moni sovellus ja datan käyttö saattaa olla todella isoa. Vaikka tekisit asetukset niin seuraa niiden toimintaa datalaskurilla tai hakemalla saldotieto netistä (Thuraya).

Kuvien ja filmien lähettäminen sähköpostilla

Hyvällä käsittelyohjelmalla pystyy pienentämään kuvien kokoa hyvin merkittävästi laadun pysyessä melko hyvänä. Tällöin myös hitaan datan kautta voi lähettää kuvia järkevässä ajassa, ja toisaalta säästää datakuluissa vaikka käytettävissä olisi nopeampikin yhteys. 

Kuvien pienentämiseen suosittelemme Advanced Jpeg compressor-ohjelmaa, joka tarjoaa erittäin korkeatasoista ja tehokasta jpeg-kuvien pienentämistä. Ohjelman voi ostaa netistä osoitteessa www.winsoftmagic.com. Hinta netistä ostettaessa on noin 35-49 USD riippuen lisenssistä.

Toinen vaihtoehto kuvien pienentämiseen on Photorazor4MailASail – ohjelma, joka löytyy osoitteessa www.mailasail.com/Support/Downloads. Näiltä sivuilta löytyy latauslinkki Photorazor4MailASail ohjelmaan joka on ilmainen. Ohjelma on ilmainen ja hyvin yksinkertainen, mutta kuvan taso ei ole ihan yhtä hyvää kuin Jpeg Compressorilla.

Filmien kompressointiin on vähän vaihtotehtoja. Handbrake tekee hyvää jälkeä – toki filmin kompressointi satelliittiyhteydellä lähetettävään kokoon vaatii hiukan virittelyä. Olemme kuitenkin saaneet 20 sekunnin filmin jonka koko oli aluperin 20 MB pienennettyjä kohtalaisella laadulla kokoon 500 kb joka jo kulkee hyvin satelliittiyhteyksien yli – ja ilman suurempia kustannuksia. Vihjeet: resoluutio pieneksi, laatua alas ja kuvanopeus tasolle 13 frame/s.

Ohjelmat on helppo ostaa suoraan netistä. Tarvittaessa ohjelmat voi ostaa myös meiltä, jolloin tarjoamme asennuspalvelua ja koulutusta hinnaston mukaisesti.

Savantum Oy, Satelliittipuhelimet, Pentti.Kotiaho@Savantum.com, +358415345100