Akut ja virtalähteet

Akut ja virtalähteet satelliittilaitteisiin

Kun lähdet matkalle satelliittilaite mukanasi, pakkaa mukaan aina myös tarvittavat vara-akut ja tilanteeseen sopiva latausjärjestelmä. Erityisesti vesillä ja maastossa liikuttaessa kannattaa ottaa mukaan sellainen latausjärjestelmä, joka ei ole riippuvainen maastossa vietettävästä ajasta tai saatavilla olevasta verkkovirrasta. Esimerkiksi aurinkopaneeli ja siihen sopivat laturit ovat hyvä vaihtoehto.

LAITE Teho jännite Pakkasen-
kesto
Kapasiteetti koko
Laitekohtainen lisäakku pienisopivahuono pieni
Käsigeneraattori    rajaton0,5 ltr
Vedellä aktivoitava paristo hyvä19 Vhyvä 0,2 ltr
Aurinkokenno hyvä15 Vhyvärajaton1 ltr
Biolitestove pieniUSBhyvärajaton1,5 ltr
PowerPot pieniUSBhyvärajaton1 ltr
19 V akkupaketti hyväUSB/19Vhuonohyvä0,3
USB-akkupakettihyväUSBhuonovaihtelee0,2
Paristokäyttöinen USB-laturi pieniUSBokpieni0,1
Polttokenno pieniUSBokpieni0,4

Laitekohtainen lisäakku

Laitekohtaisen lisäakku on kevyt ja helppo käyttää. Se on pienikokoinen joten se on helppo pitää kylmissä olosuhteissa lämpimänä esim. minigrip-pussissa takin sisällä. Etenkin lyhyillä reissuilla, joilla puhelimen käyttö on vähäistä, on lisäakku monesti riittävä ja hyvä vaihtoehto.
Laitekohtaisia lisäakkuja on saatavilla Iridiumeihin ja Inmarsat IsatProhon.

 • Helppo käyttää
 • Rajallinen kapasiteetti
 • Akut on pidettävä talvikäytössä lämpiminä vaatteiden sisällä
 • Kullekin laitteelle oltava omat akut

Laitteissa nykyisin käytettyjen litium- ja metallihybridi-akkujen kyky latautua tai antaa virtaa romahtaa lämpötilan mennessä -10..-20 asteeseen. Testiemme mukaan Litiumakku ei lataudu jos se on liian kylmä (-20 C). Valmistajien suositukset suosittelevat latauslämpötilaksi plus-asteita ja usein laitteiden elektroniikka estää latauksen kylmässä kokonaan. Testeissämme Litiumakku tosin antoi yllättävän hyvin virtaa todella kylmässäkin (-20 C) kun virrankulutus oli pieni. Lataantumaan se ei kuitenkaan alkanut ennen kuin lämpisi. Litium akku voi tuhoutua jos sitä säilytetään tyhjänä kylmässä.

Käsigeneraattori

Käsigeneraattori on 425 grammaa painava käsin väännettävä generaattori, joka tuottaa 110 voltin vaihtojännitteen ja 10 watin tehon. Useimmat laturit hyväksyvät 110 voltin jännitteen ja 10 watin ulosantoteho riittää loistavasti. Laturi on siis todella varma virtalähde kunhan vain kammenvääntäjiä on. Laitteessa on paikka “jenkki-pistotulpalle” ja laitteen mukana tulee adapteri suomalaisille pyöreille pistotulpille. Ladattavaksi soveltuvia laitteita ovat esimerkiksi puhelimet, gps-laitteet, kamerat, tabletit ja suurin osa akkulatureista.
Isoa virtaa vaativia laitteita, kuten kannettavia tietokoneita ei laitteella voi ladata. Lataus voidaan näihin laitteisiin toteuttaa käyttämällä väliakustoa tai normaalia vähemmän tehoa ottavaa latauslaitetta. 
Lisää tietoa laitteesta www.k-tor.com

 • Rajaton määrä energiaa kun vain on kammen vääntäjiä
 • Iso teho – lataa pienet laitteet nopeasti
 • 110V vaihtovirtaulostulo sopii lähes kaikille laitteille, poislukien kannettavat tietokoneet
 • vaatii kammenvääntäjiä ja pitää väännettäessä jorisevan äänen

Vedellä aktivoitava paristo

Valikoimiimme kuuluu vedellä aktivoitava 120 g painava paristo, joka antaa noin 20 voltin jännitteen. Vuokraamiemme satelliittipuhelimien autolaturit hyväksyvät tuon jännitteen. . Pakkauksessaan paristo säilyy täysin käyttökelpoisena vuosia ja voidaan siis aktivoida vedellä tarvittaessa. Paristo toimii kovassakin pakkasessa ongelmitta. Erinomainen lisävirranlähde esimerkiksi Lapin kaamokseen tai hätäpakkaukseen!

Useiden elektroniikkalaitteiden autolaturit hyväksyvät vain 12V jännitteen, joten näiden lataamiseen vaaditaan lisäksi DC-DC muuttaja, joka muuttaa sisääntulevan jännitteen 20 voltista 12 voltiksi.

 • Varmatoiminen
 • Iso teho, lataa pienet laitteet nopeasti
 • Toimii myös pakkasessa tai kaamoksessa
 • Erittäin pitkä varastointiaika
 • Antaa korkean noin 20 V jännitteen joka kelpaa useimmille tupakansytytinlatureille
 • Haisee aktivoituessaan mädältä kananmunalta, ei sisäkäyttöön
 • kertakäyttöinen. Aktivoinnin jälkeen paristo purkautuu itsestään, eli tuotettu sähkö on otettava talteen heti laitteiden akkuihin tai ladattaviin akkupaketteihin
 • Eräät tupakansytytinlaturit huolivat vain 12 V jännitteen jolloin on käytettävä noin 100 gramman lisälaitetta jännitteen tiputtamiseksi
 • Hinnakas käytössä

Aurinkokenno

Vuokraamamme eri kokoisia aurinkokennoja, jotka tuottavat 12 V jännitteen. Pieni kenno tuottaa max 350 mA virran autolaturille, joka kytketään puhelimeen tai muuhun virtaa tarvitsevaan laitteeseen. Kennoalueen koko on avattuna 23×16 cm ja kennon koko suljettuna 18x14x1,5 cm. Paino 390 grammaa. Pienen aurinkokennon naaraskappale ja autolaturi kannattaa kiristää toisiinsa mukana olevalla kumilenkillä.

Tehokkaampi kenno tuottaa max 1 A virran. Tämän laitteen kennot on laminoitu pressumaiseen kankaaseen joten kuljetettaessa kenno on pieni ja kevyt. Avattuna kennoalueen koko on 37×48 cm, suljettuna aurinkonenno on 22x13x2 cm. Paino liittimineen alle 350 grammaa.

Aurinkokenno vaatii nimensä mukaisesti aurinkoa. Eli Lapin kaamoksessa laite ei toimi. Akkujen on yleensä oltava lämpimässä, tai ainakin plussan puolella, jotta suostuvat ottamaan vastaan latausta. Mikäli sää on aurinkoinen mutta kylmä tulee asennukset tehdä siten että ladattava akku saadaan pysymään lämpimässä esim. vaatetuksen sisällä. Aurinkokennon voi halutessaan kiinnittää kuitenkin rinkan tms. päälle

 • Käytännössä rajaton virran tuotto jos vain aurinkoa riittää. Käyttö kaamosaikaan mahdotonta
 • Suhteellisen kevyt
 • Antaa korkean noin 12 V jännitteen joka kelpaa useimmille tupakansytytinlatureille
 • Helppokäyttöinen eikä vaadi valvontaa
 • Laitteen on latautuakseen oltava kennoon kytkettynä
 • Jos laite ei voi olla kytkettynä kennoon niin oltava ulkoinen laturi laiteakulle tai virta siirrettävä ja varastoitava ladattavalla akkupaketilla

Lataava retkikeitin Biolitestove

Biolitestove on puuta polttava noin kilon painoinen retkikeitin ja -grilli. Se tuottaa sähköä lämpötilaerosta lietsoon joka muuttaa pienen laitteen tehokkaaksi keittimeksi. Sivutuotteena laite tuottaa USB pistorasiaansa virran jolla voi ladata laitteita jotka hyväksyvät USB latauksen.

 • Pieni sähköntuotanto. Vaatii jatkuvan tulen
 • Toimii samalla hyvänä retkikeittimenä, polttaa hyvin myös kosteahkoa puuta
 • Sähköntuotto pelkässä vedenkeitossa on melko pieni. Toki kunnon keiton teon aikana ehtii jo ladata akkua enemmän.
 • Grilli on toimiva ja lataus toimii myös grillattaessa
 • Toimii myös pakkasessa
 • Polttoon tarvitaan max 7 cm pitkiä tikkuja joiden pakuus 0,5 – 2 cm
 • puita on syötettävä muutaman minuutin välein
 • sähköntuotto suhteessa käytettyyn polttoenergiaan vähäinen
 • vain USB ulostulo – ei 12 voltin tupakansytytinlähtöä

Lataava kattila PowerPot

PowerPot on 5 V/USB sähkövirtaa enintään 1 ampeerin tuottava kattila. Sähköntuotto perustuu lämmönlähteen kuumentaman ulkopohjan ja keitettävän aineksen jäähdyttämän sisäpohjan väliseen lämpötilaeroon ja tällöin tapahtuvaan lämmön siirtymiseen kuumasta ulkopohjasta viileämpään sisäpohjaan. Laite tuottaa USB pistorasiaansa virran jolla voi ladata hiljalleen useimpia laitteita jotka hyväksyvät USB latauksen. Ei 12 voltin tupakansytytinlähtöä
Pieni mutta rajaton sähköntuotanto jos vain tulet kattilan alla pysyvät päällä ja huolehditaan kattilan pysymisestä vähintään puolillaan. Sähköntuotto suhteessa käytettyyn polttoenergiaan on vähäinen, mutta jos polttoenergiaa käytetään joka tapauksessa esimerkiksi tilan lämmitykseen, vedenkeittoon tai ruuanvalmistukseen, niin tämä ei sinänsä ole ongelma. Kokemuksemme mukaan laitteella saadaan tasainen virrantuotto vaihtelevallakin tulella. 
Toimii nuotiolla tai millä tahansa keittimellä. Toimii samalla hyvänä litran kattilana. Toimii tarvittaessa yhdessä Biolitestove-keittimen kanssa tehostaen sähköntuotantoa. Toimii myös pakkasessa. 

Ulkopuolinen 19 voltin akkupaketti

Akkupaketteja on vuokralle erilaisia – isot akkupaketit antavat virtaa ulos USB liitännästä mutta myös 19V volttia omasta liitännästä. 16-19V uloslähtöön on saatavissa tupakansytytinadapteri jolloin sillä voi antaa virtaa tupakansytytinadapteria käyttäviin laitteisiin. Suoraan voi syöttää myös kannettavaa tietokonetta jos vaan löytyy sopiva liitin. Kokemuksemme mukaan lisäaikaa akulla kannettavalle tietokoneelle saa noin tunnin, puolitoista – toki riipuen koneesta. 19 volttia ulosantavien pakettien haittana on, että täydennys vaatii verkkosovittimen – lataus en onnistu aurinkokennolla tai USB:n kautta. Laitteen antamasta suuresta tehosta johtuen sillä voi käyttää pientä yrityksemme vuokrattavaa 75 W invertteriä jolloin on saatavissa 230V laitteille joihin jostain syystä ei voisi syöttää tehoa muuten. Toki invertteri välissä heikentää hyötysuhdetta joten se käyttö kannattaa jättää tilanteisiin joissa muuten virransyöttöä ei voi ratkaista. Mukana tulee verkkovirtalaturi joka hyväksyy 100-240V / 47-64 Hz. Myös jotkin kannettavien tietokoneiden laturit lataavat virtapakettia – jos haluaa säästää painoa ja jättää laitteen oman laturin pois.

 • USB virtalähteen lisäksi akkupaketti antaa tarvittaessa 16-19 voltin jännitteen ulos joka kelpaa tupakansytytinlatureille tai kannettavalle pc:lle. 
 • Akkupaketissa on iso energiasisältö, lataa useimmat laitteet monta kertaa.
 • kohtuullinen paino-energia suhde
 • vaatii lataukseen verkkojännitteen tai adapterilla käyttäen tehokkaan, vähintään 12 voltin, virtalähteen.
 • Akkupaketin lataamiseksi akkupaketin lämpötilan on oltava yli 0 astetta.

Ulkopuolinen USB-akkupaketti 

Akkupaketteja on vuokralle erilaisia. Karkeasti mitä isompi niin sitä enemmän se sisältää virtaa. Eroja valmitajien välillä on siinä miten nopeasti se pystyy lataamaan ladattavan laitteen – erot ovat isoja.Litium-akkupaketti voi antaa virtaa pakkesessakin mutta ladattavan laitteen tulee olla lämmin.

Akkupakettien lataus tapahtuu USB liittimen kautta joten lähes kaikki tämän sivun virtalähteen sopivat lataukseen.

 • lataus onnisuu monilla eri virtalähteillä
 • meidän malleissamme iso energiasisältö – lataa useimmat laitteet monta kertaa
 • kohtuullinen paino-energia suhde
 • antaa pakkkasessa huonosti isoa virtaa – siksi suositeltavaa, että myös akku pidetään lämpöisessä
 • akkupaketin lataamiseksi akkupaketin lämpötilan on oltava yli 0 astetta

Paristokäyttöinen USB-laturi

Paristokäyttöinen USB laturi toimii neljällä AA-paristolla. Paristot sisään ja kytkin päälle.

 • paristoja on helppo kuljettaa mukana paljonkin
 • paristot ovat edullisia
 • kohtuullinen paino-energia suhde
 • paristot on lämmitettävä jotta niistä saadaan teho kunnolla irti
 • laturi käyttää melko suurta virtaa jolloin paristoista ei saada kovin hyvin energiaa irti
 • laturi ei toimi lithium-paristoilla – vain alkaliparistoilla

Polttokenno

 • PowerTrekk polttokenno tuottaa 2.5 W (5 V USB, 500 mA) tehon vetypolttokennolla. Laitteeseen asetetaan kapseli johon se siirtää toiseen laitteen osaan laitettua vettä. Veden sekoittuessa muodostuu vetyä jonka polttokennos muuttaa suoraan vedyksi.
 • Yhdessä kertakäyttökapselissa on energiaa noin 4Wh eli se antaa 500 mA tehon noin 1,5 tuntia. Ei paljon mutta toisaalta kapseli painaa vain 28 grammaa. 
 • Laitteessa on sisäinen 1500 mAh sisäinen akku joka antaa tehoa – jos siinä on energiaa – polttokennon rinnalla tai ilman polttokennoakin – siten, että maksimi virta on 1A. Voi ladata laitteita myös liikkeellä oltaessa
 • Pieni laite, 66x128x42 mm, paino 240 grammaa. Myös energiakapselit pieniä, kuin energianuuska-aski, halkaisija 51 mm, paksuus 20 mm
 • toimii myös pakkasessa, huonossa säässä ja pimeydessä kunhan laite on lämmin käynnistettäessä
 • voi ottaa energiaa vastaan sisäiseen akkuunsa esim aurinkokennosta tai muuta USB virtalähteestä
 • Polttokennon on oltava vaakatasossa käytettäessä – polttokennon käyttö kävellessä ei onnistu
 • vain USB ulostulo – ei 12 voltin tupakansytytinlähtöä
 • laitteen lämpötilan on oltava yli 0 astetta kun käyttö aloitetaan – sitten se tuottaa kyllä itselleen lämpöä
 • lataaminen suht hinnakasta

Paristot

Jos aiot käyttää pakkasessa laitteita joissa on sormiparistoja – ota mukaan nikkeli-kadmium akkuja tai litium-paristoja (ei litium-akku!). Niissä on pienempi energiamäärä, mutta ne toimivat aina -40 C lämpötilaan asti, kun taas litium-akut hyytyvät jo lähellä nollaa ja metallihybridi akut viimeistään -20 C kohdalla. NiCd akkuja voi ostaa esim. Yleiselektroiniikalta (www.yeoy.fi) tai vuokrata meiltä laturin kera. Litium sormiparistoja tekee mm. Energizer, malli Lithium e2. 

Satelliittilaitteet +358415345100, pentti.kotiaho@savantum.com, Villanella 5, 00890 Helsinki