Satelliittilaitteet valvomokäyttöön

SATELLIITTILAITTEET VALVOMOKÄYTTÖÖN


Tälle sivulle on koottu laitesuosituksia ja ohjelmia joita voidaan suositella valvomon kommunikaatiopakettiin. Eri tarpeissa pärjätään eri laitteilla ja kannattaa myös miettiä tarvetta pidemmälle kuin minimivaatimukset töllö hetkellä edellyttävät.

Laitteita valittaessa on syytä myös miettiä minkälaiseen yhteydenpitoon laitteita tarvitaan ja keihin ja mihin laitteisiin ja tahoihin ollaan yhteydessä. Jos yhteydenpito on pääasiassa maastossa oleviin Iridium- puhelimiin, niin on ehdottomasti järkevää valita valvomon järjestelmä Iridiumin verkkoon perustuvaksi. Jos taas tarve on pelkän datan varmistaminen, voi Inmarsatin järjestelmä tarjota paremmat yhteydet.

Myymme alla olevia laitevaihtoehtoja ja tarjoamme tarvittaessa myös laitekoulutusta ja tukea käyttöön.

Lisätietoa ja suosituksia esimerkiksi lapinkävijöille, veneilijöille ja retkeilijöille soveltuvista laitteista välilehdellä laitesuositukset ja asiakkaiden käyttökokemuksia

Iridium Certus

Uusi Iridium Certus tarjoaa tällä hetkellä noin 300 kb/s datanopeuden jolla sähköposti, pikaviestimet ja perus web-käyttö sujuu. Laite tarjoaa ethernet-rajapinnan joten useamman koneen tai macin liittäminen ei tuota ongelmia.

Iridum Certus tarjoaa myös hyvän äänenlaadun ja kolme yhtäaikaista puhelinlinjaa. Certuksen etu on myös se, että se toimii samassa verkossa kuin Iridum käsipuhelimet jotka ovat maastokäyttöön ainoa oikea valinta.

Iridium Certus vaatii parikseen palomuurin joka rajoittaa liikenteen vain halutuksi. Muuten vaarana on kohtuuton lasku. Suoraan Certukseen integroidun ohjelmoitavan palomuurin saa meidän kauttamme.

Iridium Certuksen etuna on myös, että sen datayhteys on sen verran nopea, että mahdolliset maastossa/kentällä olevat käyttäjät voivat käytää InReach laitteita. Tällöin kentän laite ja käyttökustannus verrattuna Iridium-puhelimeen tipahtaa  noin neljäsosaan tai jopa reilusti alle. Laitteita voidaan tällöiln hankkia reilummin tarpeen mukaan .

Hintaluokka laitteille noin 8000 USD + alv.

Iridium käsipuhelin telakointiasemalla

Tilanteessa jossa ollaan yhteydessä myös maastossa oleviin käyttäjiin joilla on käytössä Iridium käsipuhelimet on houkutuksena valita Iridium käsipuhelin telakointiasemalla. Sinänsä ratkaisu on mahdollinen ja toimiva mutta ei tällä hetkellä enää kovin suositeltava. Syynä on äänen laatu. Kun toisessa tai jopa molemmissa päissä on käsipuhelin jonka äänenlaatu on tekniikaltaan kahdenkymmenen vuoden takaa niin todellinen työskentely ja asioiden hoitaminen voi olla välillä todella haastavaa. Maastossa tämä on vain kärsittävä mutta valvomokäytössä tämänhetkinen suositus on Iridium Certus. Silloin on ollaan maastokäyttäjiin saman verkon laitteessa ja toisaalta lankakäyttäjiin päin yhteydessä  ollaan uuden sukupolven laitteella jossa myös äänenlaatu on moitteeton.
Iridium Certus on toki kalliimpi mutta tässäkin kuluksi tulee puhelimen lisäksi telakointiasema, kaapeli ja antenni tai yli 20 metrin matkoilla aktiiviantenni.

Hintaluokka laitteille noin 3000 – 5000 USD + alv.

Iridium Com Center ratkaisu

Iridium Com Center ratkaisut ovat kuin Iridium käsipuhelimia jotka ovat suunniteltu kiinteään asennukseen. Niiden etuna on se, että puhelinlaite voidaan tarvittaessa asentaa lähelle antennia vaikkapa katolle tekniseen tilaan ja sieltä vedetään vain tavallinen puhelinjohto käyttöpaikkaan. Tällöin vältetään palksun antennikaapelin veto, mahdollisen aktiiviantennin hankinta ja saadaan puhelin lähelle hyvää signaalia. Haittapuolena on toki se, että usein tarvittu varmistettu sähkösyöttö pitää vetää sitten tuonne tekniseen tilaan. Äänenlaatu on normaalin Iridium käsipuhelimen tasoa ja mahdollinen data ei tue sähköpostia tai pikaviestinratkaisuja kuin erikoisjärjestelyin – siksi suosittelemme Com Center ratkaisujen sijaan Iridium Certusta.

Hintaluokka laitteille noin 7000 USD + alv

Inmarsat Bgan

Inmarsat Bgan tarjoaa hitaimmillaankin 300 kb/s datanopeuden jolla sähköposti, pikaviestiohjelmat, web sujuvat hyvin Puheäänenlaatu on erittäin hyvä mutta puhelinlinjoja on vain yksi. Bgan tarjoaa ethernet-rajapinnan joten useamman koneen tai macin liittäminen ei tuota ongelmia. Tietyissä malleissa on myös integroitu wlan.

Inmarsatin laitteiden etuna on myös, että sen datayhteys on sen verran nopea, että mahdolliset maastossa/kentällä olevat käyttäjät voivat käytää InReach laitteita. Tällöin kentän laite ja käyttökustannus verrattuna Iridium-puhelimeen tipahtaa  noin neljäsosaan tai jopa reilusti alle. Laitteita voidaan tällöiln hankkia reilummin tarpeen mukaan.

Inmarsat Bgan vaatii parikseen palomuurin joka rajoittaa liikenteen vain halutuksi. Muuten vaarana on kohtuuton lasku. Suoraan integroidun ohjelmoitavan palomuurin saa meidän kauttamme.

Hintaluokka laitteille noin 2000 – 4000 USD + alv.

Thuraya SatSleeve Hotspot

Thuraya SatSleeve Hotspot tarjoaa toimivan pakettidatan ja hyvän äänenlaadun. Toimiva ratkaisu puheliikenteeseen, sähköpostiin ja pikaviestohjelmien käyttöön. Jos valvomosta on näkymä eteläiselle taivaalle ja edessä ei ole maasto- tai rakennusesteitä niin Thruraya on varteenotettava vaihtoehto.  Investointi on todella pieni ja  kuukausikustannukset sangen kohtuulliset.

Väliaikaisessa käytössä Thuraya SatSleeve Hotspotin voi vielä myös sadesuojattuna ulos kunhan vain virransyöttö on järjestetty. Tällöin voidaan hiukan kiertää eteläisen ikkunan puutetta.

Thuraya SatSleeve Hotspot tekee wlan verkon johon liitytään android tai IOS laitteella  – etuna on, että puhelin voi vapaasti liikkua Wlan verkon alueella. Toisaalta wlan tulee huonosti läpi mahdollisesti ulkona olevalta tukiasemalta sisälle. Tällöin voidaan käyttää Thuraya-toistinta joka siirtää Thurayan signaalin sisälle Thuraya SatSleeve Hotspotin käytettäväksi.
Datakäytössä myös SatSleevelle suosittelmme palomuuria.

Hintaluokka laitteille noin 1000 USD + alv.

Thuraya XT pro ja Thuraya Repeater

Käyttämällä Thuraya Repeater laitetta voidaan Thurayan signaali siirtää sisätiloihin jolloin voidaan käyttää Thurayan satelliitipuhelinta vaikka ikkunattomassa sisätilassa. Tämä on edullinen ratkaisu sekä investoinnin että käyttökulujen osalta.kun tarpeena on vain puhe. Jos näkymä etelään on niin valintani kuitenkin olisi Thuraya SatSleeve Hotspot ja älypuhelin koska tällöin voidaan käyttää Thurayan verkkoa ilman siirtoa ja saadaan datayhteys tarvittaessa.

Hintaluokka laitteille noin 2000 USD + alv.