Satelliittilaitteet valvomokäyttöön

Satelliittilaitteet valvomokäyttöön

SATELLIITTILAITTEET VALVOMOKÄYTTÖÖN


Tälle sivulle on koottu laitesuosituksia ja ohjelmia joita voidaan suositella valvomon kommunikaatiopakettiin. Eri tarpeissa pärjätään eri laitteilla ja kannattaa myös miettiä tarvetta pidemmälle kuin minimivaatimukset talla hetkellä edellyttävät.

Laitteita valittaessa on syytä myös miettiä minkälaiseen yhteydenpitoon laitteita tarvitaan ja keihin ja mihin laitteisiin ja tahoihin ollaan yhteydessä. Jos yhteydenpito on pääasiassa maastossa oleviin Iridium- puhelimiin, niin on ehdottomasti järkevää valita valvomon järjestelmä Iridiumin verkkoon perustuvaksi. Jos taas tarve on pelkän datan varmistaminen, voi Inmarsatin järjestelmä tarjota paremmat yhteydet. Valintaa tehdessä on tärkeää huomata, että käytännössä kaikki muut kuin Iridium ovat alttiita GPS häirinnälle. Eli jos GPS häirintä on potentiaalista niin valinta on aina Iridium.

Myymme alla olevia laitevaihtoehtoja ja tarjoamme tarvittaessa myös laitekoulutusta ja tukea käyttöön.

Lisätietoa ja suosituksia esimerkiksi lapinkävijöille, veneilijöille ja retkeilijöille soveltuvista laitteista välilehdellä laitesuositukset ja asiakkaiden käyttökokemuksia

Iridium Certus 200/700

Iridium Certuksesta on 200 kb/s ja 700 kb/s versiot. Molemmilla toimii sähköposti, pikaviestimet ja nopeamalla myös web-käyttö sujuu jotenkuten. Laite tarjoaa ethernet-rajapinnan joten useamman koneen tai macin liittäminen ei tuota ongelmia.

Iridum Certus tarjoaa myös hyvän äänenlaadun ja kolme yhtäaikaista puhelinlinjaa. Certuksen etu on myös se, että se toimii samassa verkossa kuin Iridum käsipuhelimet jotka ovat maastokäyttöön ainoa oikea valinta.

Iridium Certus vaatii parikseen palomuurin joka rajoittaa liikenteen vain halutuksi. Muuten vaarana on kohtuuton lasku. Suoraan Certukseen integroidun ohjelmoitavan palomuurin saa meidän kauttamme.

Hintaluokka laitteille noin 8000 USD + alv.

Iridium Certus 100

Iridium Certus tarjoaa 88 kb/s alaspäin ja 22 kb/s kohti verkkoa. Yhteydellä toimii sähköposti ja pikaviestimet. Laite tarjoaa ethernet-rajapinnan joten useamman koneen tai macin liittäminen ei tuota ongelmia.

Iridum Certus 100 tarjoaa myös hyvän äänenlaadun ja kaksi yhtäaikaista puhelinlinjaa. Certuksen etu on myös se, että se toimii samassa verkossa kuin Iridum käsipuhelimet jotka ovat maastokäyttöön ainoa oikea valinta. Iridum Certus 100 suuri etu on, että sen antennikaapeli on suht ohut koaksaalikaapeli jonka pituus voi olla jopa 500 metriä. Certus 100 onkin hyvä ratkaisu tilanteisiin joissa matka antennin sijoituskohtaan on pitkä.

Iridium Certuksen datayhteyttä on helppo avata ja sulkea. Iridium Certus 100 palvelun päätelaitteeksi valvomokäytössä suosittelemme LT-4100L mallia jossa on sisäänrakennettu ohjelmoitava palomuuri. LT-4100L on rakenteeltaan hyvin yksinkertainen – päätelaite jossa luuri, kaapeli ja antenni. Suht helposti on toteuttavissa järjestely jossa päätelaite voidaan irroittaa ja siirtää toiseen paikkaan toisen antenniin kytkettynä – esim varavalvomo tai siirto ajoneuvoon.

Hintaluokka laitteille noin 5000 USD + alv.

Iridium käsipuhelin telakointiasemalla

Tilanteessa jossa ollaan yhteydessä myös maastossa oleviin käyttäjiin joilla on käytössä Iridium käsipuhelimet on voidaan valita Iridium käsipuhelin telakointiasemalla. Etuna on, että ratkaisu hyödyntää Iridiumin kykyä reitittää puhelu suoraan satelliiteissa eli puhelu ei käy maan päällä lainkaan. Tämä pienentäää viivettä ja parantaa käyttökokemusta. Uusilla Iridium satelliiteilla äänenlaatu on parempi kuin alkuperäisillä.

Haittapuolena on, että jos matka puhelimesta antenniin on pitkä niin ensin kasvaa kaapelin kustannus ja 20 metrin jälkeen hinta pomppaa kun joudutaan hankkimaan aktiiviantenni. Vaihtoehtoisesti voidaan viedä puhelinlaite lähelle antennia ja vetää telakointiasemasta analogisen puheliminen parikaapeli valvomoon.

Ratkaisu on hiukan vanhanaikainen koska ei tarjoa kuin yhden puhekanavan eikä käytännössä mitään datayhteyttä.

Järjestelmän etuna on, että puhelin voidaan tarvittaessa ottaa telakointiasemasta mukaan.

Hintaluokka laitteille noin 3000 – 5000 USD + alv.

Iridium Com Center ratkaisu

Iridium Com Center ratkaisut ovat kuin Iridium käsipuhelimia jotka ovat suunniteltu kiinteään asennukseen. Niiden etuna on se, että puhelinlaite voidaan tarvittaessa asentaa lähelle antennia vaikkapa katolle tekniseen tilaan ja sieltä vedetään vain tavallinen puhelinjohto käyttöpaikkaan. Tällöin vältetään palksun antennikaapelin veto, mahdollisen aktiiviantennin hankinta ja saadaan puhelin lähelle hyvää signaalia. Haittapuolena on toki se, että usein tarvittu varmistettu sähkösyöttö pitää vetää sitten tuonne tekniseen tilaan. Äänenlaatu on normaalin Iridium käsipuhelimen tasoa ja mahdollinen data ei tue sähköpostia tai pikaviestinratkaisuja kuin erikoisjärjestelyin – siksi suosittelemme Com Center ratkaisujen sijaan Iridium Certusta, esim. Iridium Certus 100.

Hintaluokka laitteille noin 7000 USD + alv

Inmarsat Bgan

Inmarsat Bgan tarjoaa hitaimmillaankin 300 kb/s datanopeuden jolla sähköposti, pikaviestiohjelmat, web sujuvat hyvin Puheäänenlaatu on erittäin hyvä mutta puhelinlinjoja on vain yksi. Bgan tarjoaa ethernet-rajapinnan joten useamman koneen tai macin liittäminen ei tuota ongelmia. Tietyissä malleissa on myös integroitu wlan.

Inmarsatin laitteiden etuna on myös, että sen datayhteys on sen verran nopea, että mahdolliset maastossa/kentällä olevat käyttäjät voivat käytää InReach laitteita. Tällöin kentän laite ja käyttökustannus verrattuna Iridium-puhelimeen tipahtaa  noin neljäsosaan tai jopa reilusti alle. Laitteita voidaan tällöiln hankkia reilummin tarpeen mukaan.

Inmarsat Bgan vaatii parikseen palomuurin joka rajoittaa liikenteen vain halutuksi. Muuten vaarana on kohtuuton lasku. Suoraan integroidun ohjelmoitavan palomuurin saa meidän kauttamme.

Bgan on altis GPS häirinnälle joka käytännössä rajaa sen useimmiten valvomoista pois.

Hintaluokka laitteille noin 2000 – 4000 USD + alv.

Thuraya SatSleeve Hotspot

Thuraya SatSleeve Hotspot tarjoaa toimivan pakettidatan ja hyvän äänenlaadun. Toimiva ratkaisu puheliikenteeseen, sähköpostiin ja pikaviestohjelmien käyttöön. Jos valvomosta on näkymä eteläiselle taivaalle ja edessä ei ole maasto- tai rakennusesteitä niin Thruraya on varteenotettava vaihtoehto.  Investointi on todella pieni ja  kuukausikustannukset sangen kohtuulliset.

Väliaikaisessa käytössä Thuraya SatSleeve Hotspotin voi vielä myös sadesuojattuna ulos kunhan vain virransyöttö on järjestetty. Tällöin voidaan hiukan kiertää eteläisen ikkunan puutetta.

Thuraya SatSleeve Hotspot tekee wlan verkon johon liitytään android tai IOS laitteella  – etuna on, että puhelin voi vapaasti liikkua Wlan verkon alueella. Toisaalta wlan tulee huonosti läpi mahdollisesti ulkona olevalta tukiasemalta sisälle. Tällöin voidaan käyttää Thuraya-toistinta joka siirtää Thurayan signaalin sisälle Thuraya SatSleeve Hotspotin käytettäväksi.
Datakäytössä myös SatSleevelle suosittelmme palomuuria.

Thuraya on altis GPS häirinnälle joka käytännössä rajaa sen useimmiten valvomoista pois.

Hintaluokka laitteille noin 1000 USD + alv.

Thuraya XT pro/Thuraya SatSleeve ja Thuraya Repeater

Käyttämällä Thuraya Repeater laitetta voidaan Thurayan signaali siirtää sisätiloihin jolloin voidaan käyttää Thurayan satelliitipuhelinta vaikka ikkunattomassa sisätilassa. Tämä on edullinen ratkaisu sekä investoinnin että käyttökulujen osalta.kun tarpeena on vain puhe. Jos näkymä etelään on, niin valintani kuitenkin olisi Thuraya SatSleeve Hotspot ja älypuhelin koska tällöin voidaan käyttää Thurayan verkkoa ilman siirtoa ja saadaan datayhteys tarvittaessa.

Thuraya SatSleeve Hotspot tekee wlan verkon johon liitytään android tai IOS laitteella  – etuna on, että puhelin voi vapaasti liikkua Wlan verkon alueella. Toisaalta wlan tulee huonosti läpi mahdollisesti ulkona olevalta tukiasemalta sisälle. Tällöin voidaan käyttää Thuraya-toistinta joka siirtää Thurayan signaalin sisälle Thuraya SatSleeve Hotspotin käytettäväksi.
Datakäytössä myös SatSleevelle suosittelmme palomuuria.

Thuraya on altis GPS häirinnälle joka käytännössä rajaa sen useimmiten valvomoista pois.

Hintaluokka laitteille noin 2000 USD + alv.