Inmarsat BGAN satelliittimodeemi

Inmarsat satelliittimodeemit alueille, joilla GSM-verkkoa ei ole

INMARSAT BGAN


Inmarsat BGAN satelliittijärjestelmä ja Thrane&Thrane 300/500 modemi tai Cobham 510 modemi

Inmarsat BGAN järjestelmä on IP-pohjainen keskinopea satelliittijärjestelmä joka kattaa koko maapallon napa-alueita lukuunottamatta. Inmarsat BGAN on satelliittimodeemi, jossa datayhteyttä voi käyttää yhtäaikaa puhelun kanssa. Yhteyden voi jakaa tarvittaessa laitteen sisäisellä sisäisen wlan tukiaseman kautta (510/700) tai wlan-tukiasemalla (300/500).

BGAN järjestelmä toimii siis liikuteltavana data-/puhe-keskuksena mutta myös hyvänä puolikiinteänä ratkaisuna esimerkiksi työmaan puhelimeksi. Bganin puheyhteys on hyvä, vakaa ja helppo siirtää sisätiloihin. Langattomaan DECT puhelimen yhdistämällä puheyhteys saadaan toimimaan jopa useissa rakennuksissa sisällä ja ulkona yli sata metriä tukiasemasta.

Thrane 300/500 modemi on yksi maailman kevyimmistä Inmarsat BGAN järjestelmän satelliittimodemeista, painoltaan vain noin 1,4 kg. Se tarjoaa 384 kb/s datanopeuden, hyvän laatuisen ja edullisen puheyhteyden ja tekstiviestitoiminnot. Thrane 300/500 toimii hyvin myös tukikohdan puhelimena. Siihen voidaan liittää vaikka langaton DECT puhelin jolloin saadaan puhelinyhteys noin sadan metrin kantamalla. Thrane 300/500 tarjoaa datalle ethernet-liitännän. Tuohon ethernet-liitäntään voidaan liittää windows-pc, MAC tai vaikkapa WLAN tukiasema jota kautta yhteys voidaan tarjota matkapuhelimille tai tableteille.

Cobham 510 on Thranen mallien seuraaja. Ominaisuudet muuten lähes samat mutta laitteessa myös Wlan yhteys jolloin datan käyttö onnistuu Wlan yhteydellä. Soittaminen onnistuu tällöin omalla puhelimella kun siihen asentaa Explorer ohjelman.

Thrane 700 on raskaan sarjan modemi joka tarjoa noin 500 kb/s datanopeuden. Se tarjoaa hyvän laatuisen ja edullisen puheyhteyden ja tekstiviestitoiminnot. Thrane liitännät ovat hyvät: wlan, ethernet, lankapuhelin, ISDN luuri puhumiseen ja hallintaan. Thrane 700 sarjan antenniosa voidaan irroittaa modemista ja viedä jopa 15 metrin päähän kaapelilla ja sijoittaa jopa pysyvästi ulos.

Lisätietoa muista satelliittimodeemivaihtoehdoista modeemit ja datayhteydet-välilehdellä.

Laitevuokraus

Vuokrapuhelimen mukana tulee valmiiksi asennettuna sim-kortti – puhelin on valmis käyttöön välittömästi. Valinta prepaid-laskutettava välillä tehdään aina tarpeen mukaan.

Prepaid puhelu- ja datahinnat

 • Prepaid kortilla data käytön mukaan, 9.1 unit/MT, unit hinta 1,5 eur sis alv. Eli käytänössä 13.65 eur/MT.
 • Yli 50 megatavua tarvitsevissa tapauksissa kannattaa avata laskutettava liittymä. Me hoidamme sopivimmat liittymät ja opastuksen- sinulle jää vain käyttö
 • Puhelut 1 unit/min lankalinjaan, 1,2 eur/min matkapuhelimiin (kautta maailman) eli käytännössä 1,5 eur lankaan ja 1,8 eur matkapuhelimiin.
 • Tekstiviestit 0,70 unit/kappale eli 1,05 eur/kpl.
 • Puhelujen vastaanotto ei maksa mitään! Inmarsatilla on oma liittymänsä ja oma ”maanumeronsa”, soittohinta puhelimeen vaihtelee riippuen mitä operaattoria käyttää
 • Laskutettavissa liittymissä soitto noin euron minuutti.
Inmarsat BGAN satelliittimodeemi

Inmarsat BGAN edut ja heikkoudet

Edut

 • Keskinopea, sähköpostin ja kevyen webin käytön mahdollistava datayhteys
 • Erittäin hyvä puheäänen laatu
 • Vapaa puheyhteys
 • Puhelujen vastaanotto ilmaista
 • Bgan puhelimesta soittaminen on edullista, soittaminen ulkomailta Suomeen usein edullisempaa kuin soittaminen GSM-verkosta
 • BGANista lähetetyt tekstiviestit menevät läpi kaikkiin suomalaisiin GSM-liittymiin.
 • Mahdollistaa erittäin hyvin puhelinyhteyden järjestämisen GSM verkon ulkopuoliselle työmaalle lankapuhelinta ja langatonta DECTiä hyödyntämällä

Heikkoudet

 • Puhelin ei toimi liikkuessa vaan puhelujen vastaanotto, soittaminen ja data vaatii paikallaanoloa
 • Soittaminen BGAN puhelimeen suhteellisen arvokasta (johtuen suomalaisista ulkomaanpuheluoperaattoreista)
 • Kaikkien operaattoreiden verkoista lähetetyt tekstiviestit eivät mene läpi puhelimeen päin – satelliittipuhelimesta lähetetyt lähes poikkeuksestta.
 • Data on määräveloitteista toisin kuin Starlinkin data. Jos datan käyttö tulee olemaan suurta kannattaa käyttää mahdollisuuksien mukaan Starlinkin modemia datan siirtoon.

Summa summarum: Ehdottoman hyvä valinta kun laitetta ei tarvitse kantaa koko ajan ja eikä ole tarvetta pitää puhelinta päällä liikkeessä.

Käyttöohjeistusta

Jos suuntaat Venäjälle on laite rekisteröivä vähintään kolme päivää aikaisemin sivultolla Inmarsatin venäläisen edustajan sivuilta.

Joissain yrityskannettavissa saattaa olla asetuksema kiinteä ip-osoite tai kiinteä dns-serverin osoite. Näiden tulee olla automaattisia käytettäessä bgan modemia. 
Jos haluaa säästää datakuluissa on syytä kytkeä pois ylimääräisiä datansyöjiä kuten

 • windowssin päivitykset
 • adobe readerin päivitykset
 • virustentorjuntaohjelman päivitykset

Jos laitettta halutaan käyttää katoksessa, on toisinaan laite vietävä paikantamisen ajaksi pois katoksesta. Sen jälkeen laitteen voi tuoda katoksen alle kunhan linja satelliittiin on vapaa esteistä.

Webin ja sähköpostin käyttö 

Webin käyttö onnistuu ilman ongelmia ja sähköpostin käyttö onnistuu samaan tapaan kuin adsl-verkon/3G verkon yhteydellä. Laajakaistapalveluilla voi käyttää myös web-mailia mutta ahkerassa käytössä kannattaa käyttää sähköpostiohelmaa (esim. Thundirbird) jolloin siiretty datamäärä pienenee merkittävästi. Esim. Gmailiin sähköpostit voi hakea sähköpostiohjelmilla. Laajakaistapalveluilla voi myös päivittää blogeja webbikäyttöliittymällä. Tällöinkin ahkerammassa käytössä blogiin kannattaa lähettää päivitykset sähköpostilla.

Jos haluaa selailla uutissivustoja kannattaa käyttää sivustojen mobiiliversioita – niissä kuvat ovat pienempiä ja kuvien ”taustadata” on pienempää. Tekstisivustot ovat vielä parempi vaihtoehto vaikkakin ovat harvinaisia.
Kuvien latauksen poisto selaimessa poistaa kuvien lataamisen mutta ei sivujen ”taustadatan” lataamista – lisäksi nykyisten sivujen käyttö on lähes mahdotonta kun navigointikuvien vaihtoehtoistekstejä ei käytetä.

Thrane 300 laitteen yhteyden muodostus laitteen valikoista laitetta ohjaten

 1. Paikan pitää olla siten avoin, että laite voi paikantaa itsensä sisäisen GPS:n avulla
 2. Satelliitit sijaitsevat päiväntasaajalla keskisessä Afrikassa, Australian pohjoispuolella ja Meksikon eteläpuolella. Jos tiedetään summittainen suunta satelliittiin, niin suunnataan antenni sinne.
 3. Kytketään virta painamalla laitteen virtakytkintä. Virtakytkin on näytön vasemmalla puolella ja siinä on kuvattuna kaksi rengasta joiden sisällä pystyviiva)
 4. Laiteen kohdistus ääni käynnistyy. Käännellään laitetta itä-länsi, pohjois-etelä suunnnissa hitaasti ja vaihdellaan kulmaa maanhan kunnes kohdistusääni on mahdollisimman kimeä. Samalla näytössä oleva signaalinvahvuusnäyttö on mahdollisimman suuri. Signaalinvahvuuden olisi hyvä olla yli 50 dB.
 5. Pidä laitteesta kiinni tummalta takapuolelta siten, että antennitasoa suunnataan satelliittiin. Antenni on tasainen, kaareva, vaalea taso jossa varoitustarra.
 6. Kun signaali on voimakkaimmillaan, asetetaan satelliitti alustalle ja paineetaan OK-nappia (oikeanpuoleisin nappi). Näyttöön tulee viestit Searching, sitten Registering ja lopuksi Ready. Nyt yhteys on muodostettu.
 7. Puhelinluurin voi kytkeä luurin kuvalla olevaann pistokkeeseen
 8. Laitteen voi liittää PC:hen verkkokaapellilla (tosin tämän liitännän voi tehdä jo ennen virtojen kytkemistäkin)

Thrane 300 yhtedenmuodostus PC ohjelman avulla

 • Asenna Lauchpad Inmarsatin sivuilta, helpoiten löytyy haulla Launchpad Inmarsat.
 • Asennuksen jälkeen Lauchpadiin pitää vaihtaa yksi asetus oletusasetuksen tilalle jotta data toimii. Valikoissa: Launchpad services, sitten LaunchPad APN options.Muokkaa oletusta bgan.inmarsat.com muotoon satcom.bgan.inmarsat.com – eli eteen lisätään satcom.
 1. Paikan pitää olla siten avoin, että laite voi paikantaa itsensä sisäisen GPS:n avulla
 2. Satelliitit sijaitsevat päiväntasaajalla keskisessä Afrikassa, Australian pohjoispuolella ja Meksikon eteläpuolella. Jos tiedetään summittainen suunta satelliittiin, niin suunnataan antenni sinne.
 3. Laitteen mukana tulee Windowssille tarkoitettu BGAN hallintaohjelma. Sen käyttö ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Laite avaa verkkoyhteyden saatuaan PC:ltä pyynnön antaa IP-osoite.
 4. Laite liitetään PC:hen verkkokaapellilla. Liittimen kohdalla laitteen takaseinällä lukee LAN
 5. Haluttaessa puhelinluuri kytketään phone-tekstillä merkittyyn pistokkeeseen
 6. Kytketään virta painamalla laitteen virtakytkintä. Virtakytkin on näytön vasemmalla puolella ja siinä on kuvattuna kaksi rengasta joiden sisällä pystyviiva)
 7. Laiteen kohdistus ääni käynnistyy. Käännellään laitetta itä-länsi, pohjois-etelä suunnnissa hitaasti ja vaihdellaan kulmaa maanhan kunnes kohdistusääni on mahdollisimman kimeä. Samalla näytössä oleva signaalinvahvuusnäyttö on mahdollisimman suuri. Signaalinvahvuuden olisi hyvä olla yli 50 dB.
 8. Pidä laitteesta kiinni tummalta takapuolelta siten, että antennitasoa suunnataan satelliittiin. Antenni on tasainen, kaareva, vaalea taso jossa varoitustarra.
 9. Kun signaali on voimakkaimmillaan, asetetaan satelliitti alustalle ja paineetaan OK-nappia (oikeanpuoleisin nappi). Näyttöön tulee viestit Searching, sitten Registering ja lopuksi Ready. Nyt yhteys on muodostettu.
 10. Käynnistetään BGAN Launch bad-ohjelma. Ohjelma etsii modemin. Jos modemia ei löydy automaatilla, niin valitse laitteeksi Thrane 300 ja yhteystavaksi ethernet.
 11. Löydettyään modeemin LauchPad ohjelma avaa datayhteyden

Soittaminen kiinteällä luurilla

 • Puhelinluuri kytketään phone tekstillä merkittyyn pistokkeeseen puhelin-johdolla (musta, ohut johto)
 • Puhelimella soitetaan kuten oltaisiin ulkomailla. Eli aina aloitetaan antamalla 00 ja sitten maannumero jne.
 • Soitetettaessa avataan linja luuri ylhäällä-näppäimellä (punainen valo syyttyy) ja valitaan numero 00-alkuisena ja numerojakson loppuun painetaan ruutunäppäintä. Esim 00358415345100#.
 • Puhelu katkaistaan luuri alhaalla nappulalla tai laitamalla luuri paikoilleen jos pöytäpuhelin

Soittaminen langattomalla Dect-luurilla

 • Puhelinluuri kytketään phone tekstillä merkittyyn pistokkeeseen puhelin-johdolla (musta, ohut johto)
 • Tukiasema kytketään virtalähteeseen
 • Kytketään puhelin päälle virtanäppäimestä
 • Valitaan numero 00-alkuisena ja numerojakson loppuun painetaan ruutunäppäintä. Esim 00358415345100#.
 • Sitten painetaan vihreää näppäintä. Puhelin lähettää valinnan BGAN laitteelle.
 • Puhelu katkaistaan punaisella näppäimellä.
 • Dect puhelimessa on suomenkielinen valikko

Tekstiviestit

Älä luota tekstiviestiin kumpaankaan suuntaan!

Tietojemme mukaan puhelimesta lähetetyt tekstiviestit menevät läpi kaikkiin suomalaisiin operaattoreihin. Tekstiviestejä ei voi lähettää kiinteällä luurilla tai Dect-puhelimen luurilla, vain LaunchPad ohjelmalla. Tekstiviestit voi lukea modemin valikoista.

Suomalaisista GSM liittymistä lähetetyt tekstiviestit menevät pääosin läpi puhelimeen – mutta tämä on syytä testata koska voi olla operaattorikohtaisia eroja.

Prepaid saldon kysely jos käytössä prepaid kortti

Tämä ohje jos laitteessa on prepaid-sim-kortti. Valitettavasti saldon loppuessa laitteeseen ei tule ilmoitusta eli saldoa on seurattava itse. Periaatteenamme on, että liittymällä on aina yli 200 unittia kun se lähtee meiltä.

 1. Soita numeroon 531 (linja auki, näppäily 531#
 2. Saldon saa tämän jälkeen näppäimellä 1, järjestelmä ilmoittaa jäljellä olevien unittien määrän
 3. Tiedoksi: Yhdellä unitilla soittaa lankapuhelimeen yhden minuutin
 4. Saldoa saa lisää soittamalla Savantumiin 00358415345100