INMARSAT BGAN
Inmarsat BGAN satelliittijärjestelmä ja Thrane&Thrane 300/500 modemi tai Cobham 510 modemi
Inmarsat BGAN järjestelmä on IP-pohjainen keskinopea satelliittijärjestelmä joka kattaa koko maapallon napa-alueita lukuunottamatta. Inmarsat BGAN on satelliittimodeemi, jossa datayhteyttä voi käyttää yhtäaikaa puhelun kanssa. Yhteyden voi jakaa tarvittaessa laitteen sisäisellä sisäisen wlan tukiaseman kautta (510/700) tai wlan-tukiasemalla (300/500).
BGAN järjestelmä toimii siis liikuteltavana data-/puhe-keskuksena mutta myös hyvänä puolikiinteänä ratkaisuna esimerkiksi työmaan puhelimeksi. Bganin puheyhteys on hyvä, vakaa ja helppo siirtää sisätiloihin. Langattomaan DECT puhelimen yhdistämällä puheyhteys saadaan toimimaan jopa useissa rakennuksissa sisällä ja ulkona yli sata metriä tukiasemasta.
Thrane Explorer 300/500 modemi on yksi maailman kevyimmistä Inmarsat BGAN järjestelmän satelliittimodemeista, painoltaan vain noin 1,4 kg. Se tarjoaa 384 kb/s datanopeuden, hyvän laatuisen ja edullisen puheyhteyden ja tekstiviestitoiminnot. Thrane Explorer 300/500 toimii hyvin myös tukikohdan puhelimena. Siihen voidaan liittää vaikka langaton DECT puhelin jolloin saadaan puhelinyhteys noin sadan metrin kantamalla. Thrane Explorer 300/500 tarjoaa datalle ethernet-liitännän. Tuohon ethernet-liitäntään voidaan liittää windows-pc, MAC tai vaikkapa WLAN tukiasema jota kautta yhteys voidaan tarjota matkapuhelimille tai tableteille.
Cobham Explorer 510 on Thranen mallien seuraaja. Ominaisuudet muuten lähes samat mutta laitteessa myös Wlan yhteys jolloin datan käyttö onnistuu Wlan yhteydellä. Soittaminen onnistuu tällöin omalla puhelimella kun siihen asentaa Explorer ohjelman.
Thrane Explorer 700 on raskaan sarjan modemi joka tarjoa noin 500 kb/s datanopeuden. Se tarjoaa hyvän laatuisen ja edullisen puheyhteyden ja tekstiviestitoiminnot. Thrane liitännät ovat hyvät: wlan, ethernet, lankapuhelin, ISDN luuri puhumiseen ja hallintaan. Thrane 700 sarjan antenniosa voidaan irroittaa modemista ja viedä jopa 15 metrin päähän kaapelilla ja sijoittaa jopa pysyvästi ulos.
Cobham Explorer 325 on suuntaavalla antennilla varustettu BGAN modemi joka voidaan asentaa ajoneuvoon helposti – joko kiinteämmin tai tilapäisesti. Antenni magneettinantennilla katolle ja virransyöttö tupakansytyttimen pistokkeesta. Kokemuksemme mukaan puheyhtetys toimii loistavasti liikkeellä ja datayhteyskin on rakennettu palautumaan nopeasti pienistä maaston aiheuttamista esteistä.
Lisätietoa muista satelliittimodeemivaihtoehdoista modeemit ja datayhteydet-välilehdellä.
Inmarsat Laitevuokraus
Laitevuokraukseen sovitaan aina erikseen sopivat liittymä. BGAN laitteisiin on useita eri liittymätyyppejä joista jotkut sopivat paremmin pienille datamäärille & puheelle, jotkut isoille datamäärille. Me hoidamme valinna, sinä kerrot vain käyttötarpeen.
Prepaid puhelu- ja datahinnat
- Data veloitetaan aina käytön mukaan. Datan hinta vaihtelee merkittävästi liittymien välillä.
- Puhelut noin 1 eur/min matkapuhelimiin (kautta maailman) eli käytännössä
- Tekstiviestit noin 1,05 eur/kpl.
- Puhelujen vastaanotto ei maksa mitään! Inmarsatilla on oma liittymänsä ja oma “maanumeronsa”, soittohinta puhelimeen vaihtelee riippuen mitä operaattoria käyttää
Inmarsat BGAN edut ja heikkoudet
Edut
- Keskinopea, sähköpostin ja kevyen webin käytön mahdollistava datayhteys
- Erittäin hyvä puheäänen laatu
- Vapaa puheyhteys
- Puhelujen vastaanotto ilmaista
- Bgan puhelimesta soittaminen on edullista, soittaminen ulkomailta Suomeen usein edullisempaa kuin soittaminen GSM-verkosta
- BGANista lähetetyt tekstiviestit menevät läpi melko hyvin suomalaisiin GSM-liittymiin.
- Mahdollistaa erittäin hyvin puhelinyhteyden järjestämisen GSM verkon ulkopuoliselle työmaalle lankapuhelinta tai langatonta DECTiä hyödyntämällä
Heikkoudet
- Puhelin ei toimi liikkuessa vaan puhelujen vastaanotto, soittaminen ja data vaatii paikallaanoloa
- Jyrkät maastoesteet (Suomessa etelän puolella) estävät satelliittien näkymisen ja siten modemin käytön. Etelässä satelliitin kulma on noin 15 astetta ja Lapissa noin 15 astetta. Esimerkiksi tunturien pohjoisrinteet ovat monesti katvealueita.
- Soittaminen BGAN puhelimeen suhteellisen arvokasta (johtuen suomalaisista ulkomaanpuheluoperaattoreista)
- Kaikkien operaattoreiden verkoista lähetetyt tekstiviestit eivät mene läpi puhelimeen päin – satelliittipuhelimesta lähetetyt lähes poikkeuksestta.
- Data on määräveloitteista toisin kuin Starlinkin data. Jos datan käyttö tulee olemaan suurta kannattaa käyttää mahdollisuuksien mukaan Starlinkin modemia datan siirtoon.
Summa summarum: Ehdottoman hyvä valinta kun laitetta ei tarvitse kantaa koko ajan ja eikä ole tarvetta pitää puhelinta päällä liikkeessä.
Käyttöohjeistusta
Jos suuntaat Venäjälle on laite rekisteröivä vähintään kolme päivää aikaisemin sivultolla Inmarsatin venäläisen edustajan sivuilta.
Joissain yrityskannettavissa saattaa olla asetuksema kiinteä ip-osoite tai kiinteä dns-serverin osoite. Näiden tulee olla automaattisia käytettäessä bgan modemia.
Jos haluaa säästää datakuluissa on syytä kytkeä pois ylimääräisiä datansyöjiä kuten
- suosittelemme ehdottomasti palomuurin käyttöä. Voimme tarjota verkossa olevan palomuurin joka ei ole täydellinen mutta estää suurimman osan ei-toivotusta liikenteestä. Palomuuri ohjelmoidaan siten, että se sopii tarpeisiisi.
- windowssin päivitykset
- adobe readerin päivitykset
- virustentorjuntaohjelman päivitykset
Jos laitettta halutaan käyttää katoksessa, on toisinaan laite vietävä paikantamisen ajaksi pois katoksesta. Sen jälkeen laitteen voi tuoda katoksen alle kunhan linja satelliittiin on vapaa esteistä.
Webin ja sähköpostin käyttö
Webin käyttö onnistuu ilman ongelmia ja sähköpostin käyttö onnistuu samaan tapaan kuin adsl-verkon/3G verkon yhteydellä. Laajakaistapalveluilla voi käyttää myös web-mailia mutta ahkerassa käytössä kannattaa käyttää sähköpostiohelmaa (esim. Thundirbird) jolloin siiretty datamäärä pienenee merkittävästi. Esim. Gmailiin sähköpostit voi hakea sähköpostiohjelmilla. Laajakaistapalveluilla voi myös päivittää blogeja webbikäyttöliittymällä. Tällöinkin ahkerammassa käytössä blogiin kannattaa lähettää päivitykset sähköpostilla.
Jos haluaa selailla uutissivustoja kannattaa käyttää sivustojen mobiiliversioita – niissä kuvat ovat pienempiä ja kuvien “taustadata” on pienempää. Tekstisivustot ovat vielä parempi vaihtoehto vaikkakin ovat harvinaisia.
Kuvien latauksen poisto selaimessa poistaa kuvien lataamisen mutta ei sivujen “taustadatan” lataamista – lisäksi nykyisten sivujen käyttö on lähes mahdotonta kun navigointikuvien vaihtoehtoistekstejä ei käytetä.
Thrane 300/500/700 laitteen yhteyden muodostus laitteen valikoista laitetta ohjaten
- Paikan pitää olla siten avoin, että laite voi paikantaa itsensä sisäisen GPS:n avulla
- Satelliitit sijaitsevat päiväntasaajalla keskisessä Afrikassa, Australian pohjoispuolella ja Meksikon eteläpuolella. Jos tiedetään summittainen suunta satelliittiin, niin suunnataan antenni sinne.
- Kytketään virta painamalla laitteen virtakytkintä. Virtakytkin on näytön vasemmalla puolella ja siinä on kuvattuna kaksi rengasta joiden sisällä pystyviiva)
- Laiteen kohdistus ääni käynnistyy. Käännellään laitetta itä-länsi, pohjois-etelä suunnnissa hitaasti ja vaihdellaan kulmaa maanhan kunnes kohdistusääni on mahdollisimman kimeä. Samalla näytössä oleva signaalinvahvuusnäyttö on mahdollisimman suuri. Signaalinvahvuuden olisi hyvä olla yli 52 dB.
- Pidä laitteesta kiinni tummalta takapuolelta siten, että antennitasoa suunnataan satelliittiin. Antenni on tasainen, kaareva, vaalea taso jossa varoitustarra.
- Kun signaali on voimakkaimmillaan, asetetaan satelliitti alustalle ja paineetaan OK-nappia (oikeanpuoleisin nappi). Näyttöön tulee viestit Searching, sitten Registering ja lopuksi Ready. Nyt yhteys on muodostettu.
- Puhelinluurin voi kytkeä luurin kuvalla olevaan pistokkeeseen
- Laitteen voi liittää PC:hen verkkokaapellilla (tosin tämän liitännän voi tehdä jo ennen virtojen kytkemistäkin)
- Riippuen laitteen asetuksista datayhtys aukeaa automaattisesti tai se pitää aktivoida valikoista, Connect.
Thrane 300/500/700 laitteen yhteyden muodostus käyttäen tietokoneella tai puhelimella
- Paikan pitää olla siten avoin, että laite voi paikantaa itsensä sisäisen GPS:n avulla
- Satelliitit sijaitsevat päiväntasaajalla keskisessä Afrikassa, Australian pohjoispuolella ja Meksikon eteläpuolella. Jos tiedetään summittainen suunta satelliittiin, niin suunnataan antenni sinne.
- Kytketään virta painamalla laitteen virtakytkintä. Virtakytkin on näytön vasemmalla puolella ja siinä on kuvattuna kaksi rengasta joiden sisällä pystyviiva)
- Laiteen kohdistus ääni käynnistyy. Käännellään laitetta itä-länsi, pohjois-etelä suunnnissa hitaasti ja vaihdellaan kulmaa maanhan kunnes kohdistusääni on mahdollisimman kimeä. Samalla näytössä oleva signaalinvahvuusnäyttö on mahdollisimman suuri. Signaalinvahvuuden olisi hyvä olla yli 52 dB. Tee kärsivällisesti suuntausta saadaksesi parhaan mahdollisen signaalin niin datayhteyst toimii hyvin.
- Pidä laitteesta kiinni tummalta takapuolelta siten, että antennitasoa suunnataan satelliittiin. Antenni on tasainen, kaareva, vaalea taso jossa varoitustarra.
- Kun signaali on voimakkaimmillaan, asetetaan satelliitti alustalle ja paineetaan OK-nappia (oikeanpuoleisin nappi). Näyttöön tulee viestit Searching, sitten Registering ja lopuksi Ready. Nyt yhteys satellittiiin on luotu ja puhelinliikenne toimii.
- Puhelinluurin voi kytkeä luurin kuvalla olevaan pistokkeeseen
- Laitteen voi liittää PC:hen verkkokaapellilla (tosin tämän liitännän voi tehdä jo ennen virtojen kytkemistäkin) tai liity wlan verkkoon (700)
- Yhdistä selaimella osoitteeseen 192.168.0.1 (jotkut selaimet ehdottavat väkisin salattua (https) yhteyttä mutta yhteyden pitää olla salaamaton eli http. Selain yhdistyy laitteen sisäiseen web-palvelimeen jolla hallitaan laitetta ja datayhteyttä. Älä sotke laiteen astuksia.
- Avaa ja sulje datayhtyttä komennoilla valikoista.
Soittaminen kiinteällä luurilla
- Puhelinluuri kytketään phone tekstillä merkittyyn pistokkeeseen puhelin-johdolla (musta, ohut johto)
- Puhelimella soitetaan kuten oltaisiin ulkomailla. Eli aina aloitetaan antamalla 00 ja sitten maannumero jne.
- Soitetettaessa avataan linja luuri ylhäällä-näppäimellä (punainen valo syyttyy) ja valitaan numero 00-alkuisena ja numerojakson loppuun painetaan ruutunäppäintä. Esim 00358415345100#.
- Puhelu katkaistaan luuri alhaalla nappulalla tai laitamalla luuri paikoilleen jos pöytäpuhelin
Soittaminen langattomalla Dect-luurilla
- Puhelinluuri kytketään phone tekstillä merkittyyn pistokkeeseen puhelin-johdolla (musta, ohut johto)
- Tukiasema kytketään virtalähteeseen
- Kytketään puhelin päälle virtanäppäimestä
- Valitaan numero 00-alkuisena ja numerojakson loppuun painetaan ruutunäppäintä. Esim 00358415345100#.
- Sitten painetaan vihreää näppäintä. Puhelin lähettää valinnan BGAN laitteelle.
- Puhelu katkaistaan punaisella näppäimellä.
- Dect puhelimessa on suomenkielinen valikko
Tekstiviestit
Älä luota tekstiviestiin kumpaankaan suuntaan!
Tietojemme mukaan puhelimesta lähetetyt tekstiviestit menevät läpi kaikkiin suomalaisiin operaattoreihin. Tekstiviestejä ei voi lähettää kiinteällä luurilla tai Dect-puhelimen luurilla, vain LaunchPad ohjelmalla. Tekstiviestit voi lukea modemin valikoista.
Suomalaisista GSM liittymistä lähetetyt tekstiviestit menevät pääosin läpi puhelimeen – mutta tämä on syytä testata koska voi olla operaattorikohtaisia eroja.
Prepaid saldon kysely jos käytössä prepaid kortti
Tämä ohje jos laitteessa on prepaid-sim-kortti. Valitettavasti saldon loppuessa laitteeseen ei tule ilmoitusta eli saldoa on seurattava itse. Periaatteenamme on, että liittymällä on aina yli 200 unittia kun se lähtee meiltä.
- Soita numeroon 531 (linja auki, näppäily 531#
- Saldon saa tämän jälkeen näppäimellä 1, järjestelmä ilmoittaa jäljellä olevien unittien määrän
- Tiedoksi: Yhdellä unitilla soittaa lankapuhelimeen yhden minuutin
- Saldoa saa lisää soittamalla Savantumiin 00358415345100
Savantum Oy, satelliittipuhelimet. Pentti Kotiaho +358415345100