Kysymyksiä ja vastauksia

Kysymyksiä ja vastauksia satelliittilaitteiden käyttöön ja kuuluvuuteen liittyen

KYSYMYKSIÄ SATELLIITTILAITTEIDEN KÄYTTÖÖN


YellowBrick versus InReach

Kysymys
Harkitsen hätäviestimen ostamista/vuokraamista. Käyttökohteena lähinnä seikkailu pohjoisessa vuoristossa sekä pidemmät automatkat  Euraasian erämaissa. Tällaisia matkoja tulee noin 3-4 kpl vuodessa. Olen päätynyt vertailemaan InReach ja Yellowbrick-laitteita. Tuota jälkimmäistä ei tainnut teiltä saadakaan. Spot-lähettimen olen jättänyt pois vertailusta sen käytön epävarmuuden takia. Erityisesti houkuttaa kaksisuuntaisuus mutta onko jotakin muuta asiaa mitä noita kahta vertailtaessa kannattaisi ottaa huomioon?

Vastaus:   Valitettavasti minulla ei ole käyttökokemusta YellowBrickistä. Katson läpi manuaalin ja muutama huomio tuli:
YellowBrickiin voi lähettää sähköpostia ne jotka käyttäjä on listannut sallittujen listalle. Tämä on hyvä, InReachissa toimii vain lähetys webistä tai toisesta laitteesta – lomake toimii myös puhelimella. InReachin viestien lähettäminen on – ainakin jos YellowBrickin manuaalia luen – joustavampaa. Laitteeseen voi webin kautta ohjelmoida viestejä ja osoitteita joita sitten voi käyttää vapaasti. Myös GSM puhelin voi olla vastaanottaja.YellowBrickissä on kuolleen miehen toiminto – eli voidaan ohjelmoida pyyntö painaa nappia tietyn väliajoin tai laite lähettää hätäviestin. Tosin hätäviestin vastaanottajien ohjelmoinnista ei ole tietoa. Ilmeisesti menee niille jotka on ohjelmoinut – eli ei sisällä sopimusta minkään hätäviestien vastaanottajan kanssa.
Yleisesti näppituntuma tuli, että molemmat laitteet toimnivat hyvin turvavälineenä. YellowBrick tuntuu olevan enemmän keskittynyt trackingiin ja hätälähetimeksi jossa on lisäominaisuudet. Vaikkakin siitä puuttuu sopimus hätäviestien vastaanotosta – näkisin sen kyllä yksityiskäyttäjälle tärkeäksi – ei ole mukava, että kotiväki on ainoa hätäviestien vastanottaja. 
InReach on viestitin jossa on myös hätäominnaisuudet – hyvänä lisänä GEOS joka ottaa hätäviestit ja välittää ne paikallisille pelastusviranonmaisile. 
Sanoisin, että molempiin olisit varmasti tyytyväinen mutta tavoitteena on käyttö viestivälineenä – hätätoiminnallisuuden lisäksi –  niin valinta olisi InReach.  GEOS-toiminnallisuus http://www.geosalliance.com/ on myös merkittävä etu jonka puuttumista YellowBrickistä kyllä ihmettelen.
YellowBrick on tutustumisen arvoinen ja minulla saattaisi olla tiettyjä yritysasiakkaita joille se sopisi InReachia paremmin – yksityiselle käyttäjälle minusta InReach on kuitenkin valinta.


Satelliittipuhelin maailmanmatkaajalle

Kysymys:
Etsin satelliittipuhelinta/ratkaisua tavoitettavuuden parantamiseksi. Matkustan noin 250pv/v ympäri maailman. Usein GSM verkon kuuluvuusalueen raunalla tai ulkopuolella. Lähinnä autourheilun parissa. 
Tarvitsisin luotettavan keinon pitää yhteyttä joka kuitenkin olisi kustannustehokas. 
Data yhteys olisi hyvä olla, puheyhteys välttämätön ja viestit melkein yhtä tärkeitä. Alueet jossa tarve olisi ovat suurelta osin euroopassa mutta myös aasiassa etelä- ja pohjois amerikassa sekä australiassa. Ei kuitenkaan napa-alueilla.
Omaan itse iphone 6s puhelimen. Ratkaisun pitäisi myös olla jollain lailla suojattu. Olosuhteet esim. WRC rallissa ovat kaukana ideaalista.
Olisiko sinulla ehdotusta ratkaisuksi. Olen katsellut sekä satsleeve ratkaisua sekä iridium vaihtoehtoja. Osto olisi varmasti tälläisellä käytöllä järkevämpää?

Vastaus: Amerikat tarkoittaa, että Thurayat jää pois koska heillä ei satelliittia siellä. Muuten olisi paras.
Inmarsat käsipuhelin olisi aika ok mutta data todella hidas. Lisäksi rallit kulkevat usein vuoristossa jossa Inmarsatilla katveita. http://www.inmarsat.com/isatphone/
Iridium puhelin 9575 on mielestän paras valinta. Go on ihan ok soittamiseen mutta ei puhelujen vastaanottoon liikkeellä, sitä ei ole tarkoitettu käytettäväksi kannettaessa. 
Datan toteuttamiseen iridiumilla on kaksi vaihtoehtoa:

  • lisälaite joka liitetään Iridium puhelimeen ja tekee wlan verkon johon sitten liitytään. Hiukka kömpelö eikä ole mikään “otan puhelimen taskusta ja haen sähköpostit ratkaisu”
  • dataa varten erillinen laite, iridium Go. Joka sekin on hidas mutta tekstimuotoinen sähköposti toimii kyllä hyvin kun hoidetaan asetukset kuntoon. Laite on pieni joten ei sinänsä ole ongelma. Tämä olisi suositukseni.
  • Jos taasen on tarvis siirtää muutakin kuin tekstimuotoista dataa niin sitten Iridiumin kaveriksi Inmarsat Isavi tai Inmarsat Cobham 510
  • Inmarsatin datamodemi tarjoaa nopeuden jolla hoituu kaikki dataliikenne jotakuinkin 3G nopeuksilla. Tällöin voi käyttää tarvittaessa myös Inmarstatin puhelinjaa jonka laatu on sitten GSM:n tasoa.

Viestit satelliitista GSM puhelimiin toimivat jotenkin mutta ei ole luottava keino. GSM puhelimista satelliittiin taas täysin olemattomat mahdollisuudet – ei voi luottaa. Niille joiden kanssa on säännöllisesti yhteydessä toimii ratkaisu jossa lähettää viestit satelliittipuhelimesta ja GSM verkon älypuhelimen käyttäjä lähettää viestit erillisellä sovelluksella.
Osto ehdottomasti, sitten vain valitaan oikeat liittymät.Suojaustasot kaikissa IP54 tasoa eli aika hyvät. 


Satelliittipuhelin veneeseen

Kysymys:
Käyttötarve satpuhelimelle olisi sellainen että normaali käyttö avomerellä olisi 2 tekstiviestiä, 1 email ja 1 puhelu päivässä
veneen lähtö atlantille Portugalista 10/2014, viikon avomeripurjehdus Kanarialle (puhelimen narmaalia käyttöä) ja sieltä parin-kolmen viikon purjehdus Karibialle (puhelimen normaalia käyttöä). Sitten 4 – 5 kuukautta Karibialla (puhelimen hyvin vähäistä käyttöä). 4/2015 purjehdus takaisin vanhalle mantereelle (puhelimen käyttöä 3 vk), sitten puhelimen hyvin vähäistä käyttöä.  
Toivottavasti voisit tämän perusteella suositella sopivan liittymän.

Vastaus: Tuohon jää vaihtoehdoiksi Iridium ja Inmarsat IsatPro – molemmat toimivat tuossa käytössä yhtäläisesti.
Tekstiviestit satelliittipuhelimen ja GSM:n välillä eivät oikein toimi, Inmarsatista toimii joihinkin verkkoihin mutta Iridiumista käytännössä ei lainkaan. 
Data toimii molemmissa, Iridium on nopeampi mutta molemmat tosi hitaita ja vaativat erikoisohjelmat tietokoneelle. 
Noiden ohjelmien toimivuus ja hyvä ulkoantenni ovat toimivuuden kannalta tärkeämpi asia kuin se, onko Iridium vai Inmarsat. 
Ulkoantennin oston voi välttää tietyissä tilanteissa jos ulos rakentaa suojatun kotelon puhelimelle, josta on kaapelointi tietokoneelle. 
Nyt Iridium on esittellyt myös Iridium Go:n joka voisi olla edullinen “kevyt” ratkaisu jolloin laite olisi kotelossa ulkona ja tiedonsiirto siitä tapahtuu wlanin kautta. Tuosta tulee kyllä pian kokemuksia. 


Vaellusreissu Islantiin

Kysymys:
Olen lähdössä ystäväni kanssa elokuussa kahden viikon vaellusreissulle Islannin erämaahan. Ajattelin vuokrata teiltä hätäviestimen kuten viimeksi pari vuotta sitten. Silloin minulla oli käytössä Spot mutta nyt tarjolla olisi myös Spot2, Spot Connect ja Delorme Inreach. Mitä näistä suosittelisit? Tarpeen olisi siis mahdollisimman kevyt laite, jolla lähettää ok- sekä tarvittaessa hätäviestejä. Vapaamuotoisista viesteis ja älypuhelinliitettävyydestä (iphone) ei olisi myöskään haittaa. Jatkokysymys: Vaihtoehtoina on nyt Spot Connect ja Delorme, todennäköisesti jälkimmäinen kaksisuuntaisen viestinnän vuoksi. Onko näillä suurta painoeroa? 

Vastaus:Perus ok-viesteihin ja hätäviesteihin SPOT2 on ehdottomasti oikea valinta.
Jos pärjäätte yksisuuntaisella viestinnällä ja tiedätte suunnilleen keille viestejä lähettää niin Spot Connect on yhtä hyvä.
inReach tarjoaa taas kaikki herkut – ehdoton jos tarvitsee kaksisuuntaista viestintää. Mutta toki vaatii sitten hiukan harrastuneisuutta verrattuna Spot2:een kun pitää asentaa softa puhelimeen, parittaa bluetooth (jos ei käy meillä jolloin voimme sen hoitaa). Sen jälkeen käyttö kyllä selkeää.
Spot Connect ja Delorme laitteiden painoero on mitätön, inReach 198 grammaa, Spot Connect 138 grammaa. inReach tilavuus ehkä tupla mutta ei ratkaiseva. Sanoisin, että kun Spot2 on taskuun menevä, Spot Connect kulkee hyvin Spot2:sen pussukassa vyölenkussa niin InReach on takin/repuntaskumalli.
Sanoisin näin, että kyllä Spot Connect ja inReach menevät niin paljon päällekkäin että Spot Connect tulee ehkä häviämään. Spot Connect on kyllä ihan hyvä kun ollaan alueella jossa päästää aina silloin tällöin puhelinkattavuusalueelle jossa siten voi vastaanottaa tulevat viestit puhelimeen. 
Spot 2 tai sen tuleva jatkaja kyllä jää elämään selkeänä peruslaitteena. 
inReachilta tulee laite jossa itse laitteesta lukemaan tulleet viestit ja jotenkuten kirjoittamaakin mutta liittyy samalla puhelimeen. Eli todella näppärä. Mutta ei ihan vielä myynnissä tai ainakaan ei saatavilla.


Yksinäiselle vaeltajalle Lappiin

Kysymys 
Olen suunnittelemassa vaellusta erämaassa(suomen lapissa), missä ei ehkä kännykänkenttää ole. Millainen laite sopisi minun käyttöön(esim. satelliittiviestin tai satelliittipuhelin) tapaturman sattuessa? 

Vastaus: Jos on yksinkulkija eikä välttämättä tarvitse puhelinta niin mielestäni spot on paras – toimii kaikkialla, voi lähettää eri viestejä ja hätäviesti lähtee yksinkertaisesti ja paikannetusti. Puhelimista ainoa yksinkulkijan hätäpuhelin on Iridium, muilla (Thuraya, IsatPro) on katveita vaikeissa maasto-olosuhteissa. Iridium on ihan ok, tarjoaa sekin uusissa laitteissa paikannetun hätäviestin. Hinta on tosin toisella tasolla 
Jos haluaa lisäksi melko hyvän puhelintavoitettavuuden niin ostaa Thuryan puhelimen ja käyttää siinä saunalahden simmiä, vuosikulut lähes olemattomat puhelutkin kohtuuhintaiset. Ja puhelinkin kohtuuhintainen 
Puhelimen kattavuus on Lapissa erittäin hyvä vaikkakin katvealueita löytyy kuruista ja jyrkkien rinteiden pohjoispuolilta. Eli yhteenvetona: turvalaitteeksi Spot ja haluttaessa lisäpuhelimeksi Thuraya. Vaihtoehtona Iridium.