Thuraya SatSleeve Hotspot satelliittimodeemi

THURAYA SATSLEEVE HOTSPOT SATELLIITTIMODEEMI


Thuraya SatSleeve Hotspot on reilun tupakka-askin kokoinen satelliittimodemi, johon muodostetaan wlan-yhteys Android tai iOS laitteella. Tämän jälkeen kaikki käyttö hoituu omalla puhelimella. Puhuminen onnistuu loistavasti ja kärsivällisyydellä siirtyy datakin.

Lisätietoa muista satelliittimodeemivaihtoehdoista modeemit ja datayhteydet-välilehdellä.

Puhelut

Hotspotilla soitettaessa soittaminen tapahtuu omalla puhelimellasi. Oman puhelimesi osoitemuistio on käytettävissä puheluihin.

Etuna Hotspotilla on myös se, että se voidaan sijoittaa vaikkapa ikkunalle ja puhelinta voidaan käyttää soittamiseen HotSpotin luoman wlan-verkon alueella. Erittäin helppo ja nopea tapa luoda varayhteys tai yhteys vaikkapa tunturimajalle tai huoltokohteeseen.

Datasiirto ja sähköposti Thurayalla

Thurayan sim-kortilla käytettäessä toimii pakettidata jonka nopeus alaspäin on 60 kb/s ja verkkoon päin lähetys 15 kb/s. Lisäksi liikennöintiä haittaa yli 1000 ms viive. Virhemäärät ovat pienempiä kuin Iridiumlla. 

Sähköposti

Data tavalliseenkin sähköpostiin siirtyy sangen hyvin. Pysyvämmässä käytössä tai lähetettäessä liitteitä kannattaa käyttää satelliittioptimoitua sähköpostia joka tarjoaa paremmin toimivan lähetyksen – esimerkiksi keskenjäänyt lähetys jatkuu eikä koko sähköpostia tarvitse lähettää uudestaan.

On syystä selvittää miten laitteesi sähköpostin asiakasohjelma käsittelee saapuvat liitteet. Tämä on tärkeää sillä jos sähköpostiin tupsahtaa useampi iso liite niin ne voivat sotkea käyttöä. Useimmat ohjelmat eivät hae isoja liittteitä oletuksena mutta saattavat synkronoida niitä taustalla.

Satelliittioptimoidulla sähköpostilla asia onnistuu taasen hyvin. Toimittajia esimerkiksi Ocens.com OneMail tai Globalmarinenetworks.com Xgate. Muu dataliikenne onnistuu erittäin rajoittuneesti jos ohjelmistoa ei ole suunniteltu Iridiumin/Thurayan ominaisuuksia huomioiden. Dataa liikkuu noin 80-100 kt/min eli blogitasoisest kuvat kulkevat ihan hyvin tämän sähköpostin kautta. Käytännössä hyväksyttävä kuvien koko on satoja kilotavuja.

Webin käyttö

Webbiä käytettäessä suositetlemme Operan webbiselainta ja sen turbo-ominaisuutta tai Chromen data-saver asetusta. 

Hotspotin asetuksissa kannattaa hyödyntää myös Thurayan tarjoamaa kompressointia joka mahdollistaa kuvien laadun laskun tai kuvien lataamatta jättämiseen. Siitä lisää alla ohjeissa. 

Jos haluaa selailla uutissivustoja kannattaa käyttää sivustojen mobiiliversioita – niissä kuvat ovat pienempiä ja kuvien ”taustadata” on pienempää. Tekstisivustot ovat vielä parempi vaihtoehto vaikkakin ovat harvinaisia.
Kuvien latauksen poisto selaimessa poistaa kuvien lataamisen mutta ei sivujen ”taustadatan” lataamista – lisäksi nykyisten sivujen käyttö on lähes mahdotonta kun navigointikuvien vaihtoehtoistekstejä ei käytetä

Vuokraus ja lisävarusteet

 • Ajalla 1.11 – 30.4 ensimmäisen viikon veloitus on 100 euroa. Tämän jälkeen 9 euroa per päivä.
 • Ajalla 1.5 – 30.10 ensimmäisen viikon veloitus on 120 euroa, sen jälkeen 11 euroa per päivä.
 • Thurayan prepaid-sim kortti sisältyy vuokraan.  Vuokraukseen sisältyy 10 yksikköä soittoaikaa/dataa, ylimenevä laskutetaan.

Vuokra sisältää normaalin postipaketin lähetyskulut Suomeen. Veloitus postituspäivästä laitteen paluupäivään molemmat sisältyen. Lähetämme halutessanne myös perille toimitettavana pakettina, lisämaksu kulujen mukaan.

Perusvuokraushinta on sisältää siis puhelimen, 110/220 v laturin, autolaturin/usb-latausjohdon, peruskäyttöohjeet. Hinnat sisältävät alv:n 24%.
Halutessasi saat toimitukseen mukaan ilman veloitusta myös englanninkielisen käyttöohjeen.

Muita toisinaan tarpeellisia lisävarausteita ovat erilaiset virtalähteet, kuten ulkoinen akkupaketti, aktivoitava paristo ja aurinkokennokäsilaturi. Virtalähteistä lisää tietoa Akut ja virtalähteet otsikon alla.

Thuraya SatSleeve Hotspotin edut ja heikkoudet

Edut

 • Erittäin hyvä puheäänenlaatu ja vähäiset häiriöt puhelut aikana
 • Modemi on pieni ja kevyt
 • Normaali sähköposti toimii
 • Voidaan sijoittaa ikkunan ääreen tai ulos ja käyttää ominaisuuksia omalla puhelimella sisätiloissa

Heikkoudet

 • Sen verran hidas, että yli 500 kb liitteiden lähettäminen sähköpostissa alkaa olla tuskaa
 • Kuvia sisältävien webbisivujen käyttö hidasta 
 • Pohjois-Suomi on Thurayan peittoalueen pohjois-reunalla, Suomessa verkon löytääkseen puhelin vaatii näkyvyyttä etelään. Itä-länsisuuntaisissa kuruissa ja tuntureiden jyrkillä (yli 17 astetta) pohjoisrinteillä löytyy katvealueita.
 • Tiheä puustokate estää kuuluvuuden, esimerkiksi täyskatteiseen sademetsään Iridium on ainoa vaihtoehto.
 • Pohjoisessa Thurayan puhelin ei välttämättä pysy verkossa ilman antennin suuntaamista etelään – eli jos on tarvis vastaanottaa puheluja maastosta ja ajasta riippumatta, niin ainoa vaihtoehto on Iridium. Soittaessa antennin suuntaaminen ei ole ongelma joten soittaminen onnistuu jos yllämainitut maastoesteet eivät estä.

Puheluhinnat

Thurayan SIM-kortti

Soitetut puhelut normaaliin puhelinverkkoon maksavat noin 1,8-3,6 euroa per minuutti. Soitot muihin satelliittijärjestelmiin ja muutamiin kehitysmaihin ovat erittäin kalliita.

Puhelujen vastaanotto ei maksa puhelimen haltijalle mitään. Satelliittipuhelimeen soittaja soittaa tällöin satellittiverkon kansainvälistä suuntanumeroa käyttäen ja maksaa siitä ulkomaanpuheluoperaattorin määrittämän hinnan.

Data kuluttaa 2,85 – 3,5 yksikköä per megatavu eli hinnaksi tulee noin 5,7 – 7 eur per megatavu.

Veloitamme 2 eur/kulutettu yksikkö riippumatta ovatko yksiköt kulutettu puheeseen vai dataan. Kulutusta voi seurata hakemalla saldon näytölle, haku löytyy puhelimen osoitemuistiosta.

Thuraya SatSleeve Hotspot ja Elisan/Saunalahden SIM-kortti

Voit vuokrata Thuraya puhelimen ja käyttää sitä omalla Elisan tai Saunalahden kortillasi ja omalla puhelinnumerollasi!

Idea Thuraya & Saunalahti/Elisa yhdistelmällä on, että soittaja soittaa normaaliin GSM numeroosi ja sinä vastaanottajana maksat siirtokulut satelliittin. Eli puhelujen vastaanotosssa ja soittamisessa toimii sama periaate kuin vierailtaessa ulkomaisessa GSM-verkossakin.

Elisan hinnaston (tilanne 2.4.2019) mukaan soitto normaaleihin liittymiiin maksaa 6.2 eur/min ja vastaantotto aina 3.1 eur/min, tekstiviestien lähetys 1,24 eur/kpl ja tekstiviestien vastaanotto ilmaista. Data maksaa 18,60 eur/MT. Emme ota vastuuta näiden hintojen oikeellisuudesta.

Thuraya puhelin ja Soneran tai DNAn SIM-kortti

Valitettavasti Soneralla ja DNA:lla ei ole roaming sopimusta Thurayan kanssa.

Jos käytät DNAn tai Soneran verkkoa niin tee palvelus itsellesi ja meille ja jätä viesti Soneran sähköiseen palvelukanavaan tai laita sähköpostia DNA: asiakaspalveluun (mainitse puhelinnumerosi) ja pyydä heitä avaamaan roaming Thurayan verkkoon. Kun riittävän moni pyytää roamingia niin eiköhän se sieltä tule.

Thuraya Satsleeve Hotspotin käyttöohjeita

Satsleeve hotspot on kuin puhelin ilman näppäimiä ja näyttöä – lähes kaikki käyttö tehdään älypuhelimella.

 1. Asenna jo GSM/wifi verkon käyttö ollessa Thuraya Satsleeve Hotspot+ ohjelma puhelimeesi sovelluskaupasta
 2. Vie Hotspot+ laite paikkaan jossa on avoin näkyvyys satelliittiin ja käynnistä se. Kun satelliittivalo on sininen niin puhelin on verkossa
 3. Etsi puhelellasi satsleeven SATxxxx niminen wifi-verkko ja liity siihen. Jotkin puhelimet huomauttavat, että verkko ei tarjoa internet-yhteyttä ja saattavat kysyä josko yhteys säilytetään. Vastaa, että säilytetään.
 4. Käynnistä Thuraya Hotspot sovellus (androidissa nimellä Hotspot)
 5. Soittaminen ja tekstiviestit ovat sangen selkeät
 6. Testaa kunnolla ennen reissua! Siinä on kaksi osaa -puhelimesi ja hotspot -eli paljon monimutkaisempi yhdistelmä kuin vain satelliittipuhelin

Jos aikaa on niin hyvää lukemista on Thurayan Satsleeve Hotspot FAQ sivu

 • Data-yhteyteen liittyvää lisäohjeistusta
  • Valitse asetukset, data-asetukset, MAC-address. Valitse siellä My Phone nappula jolloin ohjelma hakee puhelimesi MAC osoitteen. Valitse sitten ylempi My Phone -täppä. Sitten valitse Done. Tämä tarvitsee tehdä vain kerran, tällä ohjelmoidaan Hotspot laite antamaan datayhteys käyttöön tälle laitteelle – ei muille Tämä on tärkeää tehdä -muuten datayhteys ei toimi!
  • Datayhteys avataan  More valikon takaa. Datayhteyden ollessa auki on oikean ylälaidan G merkki vihreä . Datayhteys kuitenkin avautuu hitaasti ja on myös käytössä hidas. Sulje datayhteys kun et tarvitse sitä enää jotta datayhteys ei jää taustalle kuluttamaan dataa.
  • datayhteyden asetuksissa voi asettaa eri kompressointitasot – GET (ei kompressointia), GETLC (kuvat kompressoidaan  merkittävästi – suositukseni, tai GETHC jolloin kuvia ei ladata lain – tämä voi haitata sivujen käytettävyyttä
  • yhteyden nopeus on laitteeseen päin (down) 60 kb/s ja laitteesta (up) 15 kb/s. Ei siis nopea mutta kyllä sillä sähköposti aukeaa ja web-sivutkin tarvittaessa. Lähetettävien liitteiden on oltava todella pieniä, max muutama sata kiloa jotta lähtisivät järkevästi
  • gmail tuntuu toimivan ihan hyvin – katso, että viesti häviää lähtevistä ennen kuin katkaiset datayhteyden
  • vihreä G- kirjain joka on aktiivisen Gmprs yhteyden merkki tuntuu vilkkuvan vähän kun dataa käyttää mutta sitä tuskin huomaa
  • Pikaviestiohjelmista olemme testanneet Androidin Telegram-ohjelmaa joka toimii kaikilla yleisillä käyttäjärjestelmillä – ei vain puhelimissa kuten suosittu Whats’up. Tosin dataa kuluu suht paljon per viesti.
  • Erittäin vähän dataa käyttävä ohjelma on Ocens:in tarjoama OneMessage. Datan kulutus on vain pari kilotavua per viesti. Ohjelma on ilmainen mutta rekisteröinti vaatii hiukan vaivaa. Muiden viestittelijöiden pitää myös rekisteröidä ja asentaa sama ohjelma.
  • Joidenkin puhelimien virransäästöominaisuudet aiheuttavat aktiivisina sen, että datayhteyden aikana, kun esim. selain on aktiivinen, taustalla toimiva Hotspot ohjelma sulkeutuu ja yhteys Hotspottiin katkeaa. Kytke tällöin lataus puhelimeen tai poista virransäästö puhelimesta
  • Monet päätelaitteet (Tabletit, älypuhelimet, PC:t, Macit) on asetettu synkronoimaan tietoja automaattisesti. Käytettäessä datayhteyttä satelliitin kautta voi rajoittaa laitteen käyttämää dataa poistamalla esimerkiksi automaattisen tietojen synkronoinnin käytöstä. Tällöin kaista jää sille sovellukselle, esim. sähköposti, jota todella haluataan käyttää.
  • Androidissa kannattaa laittaa päälle asetus joka estää datan käytön taustalla. Se voi olla nimetty esim. Datansäästö
  • Sähköposti kannattaa käyttää sähköpostiohjelman kautta – ei web-käyttöliittymällä. Protokollaksi sähköpostiohjelmaan kannattaa valita POP3 – se kuluttaa dataa huomattavasti vähemmän kuin IMAP-protokolla. Mutta kyllä IMAP-kin toimii – web käyttöliittymä ei käytännössä toimi tai on äärimmäisen hidas. Androidin oma gmail ohjelma tuntuu toimivan ok tekstimuotoisille viesteille – kuvien lähetyksessä on raportoitu ongelmia.
  • Mahdollisessa erillisessä sähköpostiohjelmassa kannattaa rajoittaa minkä kokoiset viestit haetaan – jos se on ohjelmassa mahdollista.
  • Selaimeksi suosittelemme Operaa jossa on mahdollista laittaa päälle tietoja kompressoiva Turbo-tila. Operan asetuksissa on mahdollista myös estää kaikkien kuvien tulo Turbo-tilassa. Suosittelemme sitä. Myös Cromen asetuksissa voi asettaa päälle datan-säästön.
  • Yhden megabitin siirto kuluttaa 2,85-3,5 yksikköä prepaid-kortilta, yksikön hinta on 2 eur. Megation siirtohinnaksi tulee siis 5,7 – 7 eur. Voit seurata yksikköjen (USD)  kulumista soittamalla numeroon *151# jolloin saldo tulee tekstiviestinä.
  • Hotspot laitteen akku pitäisi kestää noin 7 tunnin netinkäyttö mutta kokemuksemme mukaan aika on selkeästi lyhempi. Wlan on aina virtasyöppö.  Eli kannattaa pitää Hotspot virtalähteessä kiinni jos sellainen on tarjolla.
 • Soittaminen ja vastaaminen ilman liitetttyä älypuhelinta
  • Hotspot ohjelman asetuksissa More, Phone Settings/Calls, Sos number voidaan ohjelmoida yksi numero johon voi soittaa SOS napilla. Sen löytää irroittamalla radio-osan jalustastaan (lukkosalpa pohjassa, sitten liu’utus). Tuolla napilla voidaan myös vastata puheluihin ilman älypuhelinta.
  • Jos tuota radio-osaa aioitaan pitää taskussa päivvystämässä puheluita voidaan akun kestoa pidentää tosi paljon poistamalla wifi käytöstä.  More, Phone Settings/Wi-Fi settings, Wi-Fi Off. Tällölin vastaus tuolla edellämainitulla Sos-napilla. Wifin saa takaisin päälle käynnistämällä laitteen uudelleen.
 • Päivitys 2.4.2019